Българският дух полетя по ски писта Томба в Пирин

Снимка: Infomreja.bg

Банско слави свободата!

Банско отбеляза Трети март по нетрадиционен начин.

От сградата на читалището, чийто патрон е местния поет Никола Вапцаров, бе спуснат трибагреника, а точно в 11 ч. зазвучаха патриотични песни в центъра на града.

Малки и големи получиха знаме, а в 12 ч. от ски писта „Томба“ трикольорът „полетя“ в ръцете на облечени с фолклорни костюми скиори.

На Бъндеришка поляна, в сърцето на Пирин, кметът на община Банско Стойчо Баненски поздрави сънародниците си.

Той отдаде почит към всички тези, които с доблестност и жертва допринесоха за нашата
свобода: “Нека да е вечна паметта на хилядите чуждестранни войници, дали живота си за нашата свобода! Слава на българските революционери, бунтовници и опълченци, на българските книжовни и просветни дейци от Възраждането и строителите на съвременна България! Честит празник! Бог да пази Родината!“

Танцовите формации „Бански фукли“ и „Мераклии“, с ръководител Райна Асева, предадоха на българи и чужденци чувството за национална гордост. Очаровани от този момент, всички се присъединиха в огромно хоро, отразявайки съединението и силата на българския народ.

На стадион "Свети Петър", който е вторият в света с подобно име след този във Ватикана, банските козлета победиха "Вихрен" Сандански с 4 гола на 1 за противниковия отбор.

Двата отбора по случайност бяха облечени с краските на националното ни знаме.

Добринище също отдаде почит на Националния празник чрез полагане на венци и цветя пред паметните плочи на участниците в национално освободителното движение.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Видео клип на Георги Дурчов/ фейсбук група "За Банско и Перина"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK