Google отново ни поздравява за 3 март

Снимка: Google

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България

Google за пореден път отбелязва с дудъл и тази година Националния празник на страната ни - 3 март. По повод 146-ата годишнина от Освобождението на България на страницата на търсачката на небесен фон се вее българско знаме.

Трети март е една от определящите дати за развитието на българската история. На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) е подписан договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга - т. нар. Санстефански мирен договор. Под него стои подписа на граф Николай Павливич Игнатиев - руски генерал, политик и дипломат, и един от създателите на Санстефански мир.

Така официално е прекратена Руско-турската война от 1877- 1878 г., което дава възможност да бъде поставено началото на Третата българска държава. От тази дата започват първите стъпки за утвърждаване на суверенна България.

Трети март - денят, в който България получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа

Трети март - денят, в който България получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа

Това заяви в събота в Казанлък председателят на Народното събрание Росен Желязков

За първи път 3 март се чества две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът се отбелязва като Ден на Освобождението на България от османско господство. Като национален празник денят е отбелязан еднократно през 1978 г., когато се навършват 100 години от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник.

През 1990 г. датата е обявена за Национален празник на страната с решение на Великото Народно събрание. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK