ООН: Една четвърт от населението на Ивицата Газа е непосредствено застрашена от глад

Снимка: БГНЕС, архив

Хранителните помощи са "ужасно недостатъчни"

Най-малко 576 000 души в ивицата Газа, което се равнява на една четвърт от населението ѝ, са на крачка от глада, заяви пред Съвета за сигурност на ООН високопоставен служител на световната организация, който предупреди, че ако не се вземат мерки, масовият глад може да се окаже "почти неизбежен", предаде Ройтерс.

"Ще разполагаме с малко възможности, докато военните действия продължават и докато е налице риск те да се разпространят в пренаселените райони в южната част на Газа. Ето защо ние отново призоваваме за прекратяване на огъня", заяви Рамеш Раджасингам, директор по координацията на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

В северната част на Газа всяко шесто дете на възраст под две години страда от остро недохранване и изтощение и на практика всички 2,3 милиона души в палестинския анклав разчитат на "ужасно недостатъчни" хранителни помощи, за да оцелеят, обясни Раджасингам пред 15-членния Съвет за сигурност.

Той допълни, че ООН и останалите организации, които осигуряват хуманитарна помощ за Газа, са изправени пред "непреодолими пречки, за да доставят минимални количества храна" в анклава. Става въпрос за затваряне на гранични пунктове, ограничения на движението и комуникацията, тежки процедури за проверка, размирици, повредени пътища и невзривени боеприпаси.

Вашингтон призова своя съюзник Израел да остави граничните пунктове към Газа отворени за доставките на хуманитарна помощ и да улесни отварянето на още пунктове, каза пред Съвета за сигурност заместник- представителят на САЩ в ООН Робърт Ууд. "Израел трябва да направи повече", подчерта той.

Световната програма по прехраната "е готова бързо да разшири и увеличи мащаба на операциите си, ако има споразумение за прекратяване на огъня", заяви пред Съвета за сигурност заместник-изпълнителният директор на Световната продоволствена програма Карл Скау. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK