Нетаняху: Военните операции ще бъдат подновени с пълна сила

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Примирието изтича днес

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, че Израел ще възобнови военните операции в Газа с пълна сила, след като изтече настоящото споразумение за четиридневна пауза, съобщава news.bg.

Операцията беше спряна, за да се позволи размяната на израелски заложници, държани в Газа, с палестинци, държани в израелски затвори. Примирието изтича в понеделник.

Нетаняху добави, че би приветствал удължаване на примирието, ако това означава освобождаване на още 10 заложници всеки ден, както се изисква в първоначалното споразумение.

В протокол на разговора, публикуван от Белия дом, се казва, че и двамата лидери са се съгласили, че ще продължат да работят за освобождаването на всички заложници.

Хамас заяви, че иска да удължи настоящата пауза в боевете, която изтича в понеделник.

Хамас каза в изявление, че групата "се стреми да удължи примирието след края на четиридневния период, като същевременно прави сериозни опити да увеличи броя на освободените заложници, както е предвидено в споразумението за хуманитарно примирие".

Високопоставен палестински служител, запознат със съдържанието на преговорите, които се провеждат в Катар, каза също пред BBC, че Хамас е казал на посредниците, че е готов да удължи паузата с още два до четири дни и че ако бъде постигнато споразумение, потенциално ще бъдат освободени още 20 до 40 израелски заложници.

Съгласно условията на настоящата пауза, която започна в петък, Хамас обеща да освободи общо 50 израелски заложници в замяна на 150 палестински затворници.

Израелското правителство все още не е отговорило на това изявление на Хамас.

По-рано обаче се каза, че паузата може да бъде удължена, ако екстремистите освобождават поне 10 израелци на ден. В същото време израелските власти продължават да твърдят, че паузата, дори и да бъде удължена, ще бъде временна и че една от целите на войната е да се унищожи Хамас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK