Достъпът на чужденци до църквата "Св. София" в Истанбул отново става платен

Снимка: БГНЕС

Таксата ще бъде 25 евро

Таксата за посещение на чужденци в храма "Света София" в Истанбул става 25 евро от понеделник - 15 януари, съобщи днес министерството на културата и туризма на Турция, цитирано от телевизия НТВ.В края на октомври министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой каза, че посещението в храма "Света София" ще стане платено за чуждестранни туристи от януари 2024 г., а за турските граждани посещенията с цел поклонение ще бъдат безплатни.

В изявлението на министерството на културата и туризма от днес е посочено, че след извършените реставрационни дейности в "Света София" в джамията ще бъде направена нова организация за влизане на посетителите. За чуждестранните туристи, които посещават "Света София", ще има обособен вход към храма, където ще има каса.

С приложение с QR код посетителите ще могат да получат информация за "Света София" на 23 езика със слушалки на мобилните им телефони, без да пречат на поклонниците.

"Света София", изградена като християнски храм през VI век, е превърната в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. "Света София" престава да е действащ мюсюлмански храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия бе върнат.Преди това входът за храма също бе платен. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе обещал, че когато статутът на обекта се промени от музей в джамия, входът ще бъде безплатен за всички.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK