Командир и двама старши полицаи са отстранени от МВР заради насилието

Снимка: Infomreja.bg

Образувани са дисциплинарни производства срещу трима служители

Две проверки са разпредени със заповед на министър Калин Стоянов във връзка с полицейското насилие от протеста срещу БФС.

Едната проверка е разпредена на СДВР, а другата е от главната инспекция на МВР.

Присъствието ни пред вас не е повод за гордост, защото няколко антигерои – маскари, изместиха фокуса на протеста, първоначално състоял се срещу БФС, каза гл. секретар.

Той обяви, че МВР е направило първоначалните оценки.

Идентифицирали са полицаите, които са упражнили агресия върху мирни цивилни граждани, които не са свързани с протеста.

Не трябва да поставяме под общ знаменател всички полицаи. Нека да спрем да противопоставяме обществото срещу полицията. Нека всички се обединим срещу хулиганските действия на правонарушителите и срещу неправомерните действия на полицейските служители, каза секретарят.

Той подчерта, че в системата униформата трябва да се носи с чест и достойнство. И благодари на полицаите.

Да се спре да се говори и да се упражняваме върху работата на полицията. Да се спре с политиканстването на гърба на полицията, призова гл. секретар дадени „експерти“.

Той каза, че авторитетът на служителите на МВР и без това е достатъчно накърнено.

Ние имаме сили да се борим срещу нарушителите и с „черните овце“ вътре в системата. Няма да търпим хора, които нямат желание да работят и да се развиват, каза гл. секретар.

Във връзка с предстоящия футболен мач България – Естония, гл. секретар призова за по-кротки емоции.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че след протеста веднага се е самосезирал след разпространените кадри с полицейско насилие.

Образувал е дисциплинарна проверка. За по-малко от 48 часа е установено, че петима полицаи са нарушили служебната дисциплина.

Към днешна дата са образувани дисциплинарни производства срещу трима полицейски служители за превишаване на полицейските правомощия и те са отстранени от длъжност - командир на отделение и двама старши полицаи.

Срещу други двама служители тече проверка, с която ще се определи тяхната степен на виновност. Установени са и още служители, които ще понесат отговорност за действията си, каза Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK