Корнелия Нинова: Учебниците до 12-и клас трябва да бъдат безплатни

Снимки: БСП

Корнелия Нинова бе категорична, че трябва да се възстановят професионалните гимназии

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и водач на листата на партията в 1 МИР Благоевград честити първия учебен ден на всички ученици, родители и учители, като им пожела успешна и ползотворна учебна година.

„Днес звънецът бие тържествено, но и тревожно. Нека ни събуди за трупаните с години проблеми и експерименти в образованието. А то е в основата на просперитета на държавата и личната реализация на всеки. Да започнем от учебниците. Те са неразбираеми за децата. Трябва да се опростят, да има един учебник за един клас по един предмет и в него да пише истината за българската история и култура. Тези учебници да бъдат безплатни за учениците до 12-ти клас. Образованието трябва да се обвърже с икономиката и да се планира дългосрочно. Така от една страна ще осигурим кадри, а от друга ще задържим децата в България“, коментира още лидерът на левицата и водач на листата на БСП в Благоевградска област.

Корнелия Нинова бе категорична, че трябва да се възстановят професионалните гимназии и техникумите.

„В правителството направихме сериозни крачки в тази посока. Фирмите заявяваха в Министерството на икономиката и индустрията от какви кадри имат нужда. Заедно с Министерството на образованието ги заложихме в университетите като държавна поръчка, която се финансира от държавата и не се плащат такси от студентите. Но от своя страна те имат ангажимент да работят определен срок в България. Работодатели, министерства и университети работехме в екип. Тази политика трябва да продължи“, категорична бе Корнелия Нинова.

„Всеки проблем има решение, стига да има желание и хора с характер, които да го изпълнят.Ние каквото казвахме в опозиция, го изпълнихме в управлението. Каквото казваме сега в кампанията, ще го изпълним в следващо правителство. Оценете ни по резултатите, а не по общи приказки. Ние не даваме обещания, а предлагаме решения. Едно от тях е цялостна политика по доходите. Близо 500 000 души работят на минимална работна заплата. Това са работещи бедни. Минималната заплата трябва да се вдигне и да бъде 50% от средната. Истинското решение на проблема с пенсиите е тяхното преизчисляване и повишение на вдовишките надбавки. Прагът на бедност от 504 лв. трябва да бъзе необлагаем минимум. Всичко това може да стане при силна и работеща икономика. Затова държавата трябва да е партньор и помощник на малките и средни, на семейните фирми. Подкрепата за цената на тока за тях трябва задължително да продължи и след септември.“ Това заяви по - рано по време на срещи с избиратели лидерът на БСП Корнелия Нинова и водач на листата на партията в 1 МИР Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK