"Хизбула" съобщи, че е изстреляла десетки ракети срещу Северен Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е отговорът на вчерашните израелски удари

Ливанската ислямистка групировка "Хизбула" съобщи, че е изстреляла по-рано днес десетки ракети по Кирят Шмона, град в северната част на Израел, в отговор на вчерашните смъртоносни израелски удари по селище в Южен Ливан, предаде Ройтерс.

Според израелската служба за спешна помощ "Маген Давид Адом" при ударите е загинал един цивилен, съобщи Франс прес. Службата отбеляза, че жертвата е 25-годишен работник от околностите на града, който е бил открит във фабрика, засегната от удара.

Израел и подкрепяната от Иран "Хизбула" разменят огън по границата, откакто избухна войната между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас" в ивицата Газа, което представлява и най-сериозната ескалация на напрежението между дългогодишнитe врагове след Израелско-ливанска война от 2006 г., отбелязва Ройтерс.

И двете страни заявиха, че не желаят война и са отворени за дипломатически процес, но след временно затишие на трансграничния обстрел тази седмица ударите отново зачестиха.

При израелските удари по Хебария са загинали най-малко седем души, съобщиха за Ройтерс двама ливански източници от сферата на сигурността. Израелските удари изглежда са били насочени към центъра за спешна помощ и подпомагане на ислямистката групировка в селището, казаха източниците.

Освен напрежението между Израел и съюзника на "Хамас" – "Хизбула", свързаните с Иран йеменски хуси атакуват кораби в Червено море, а въоръжени групи в Ирак, които са тясно свързани с Техеран, нападат бази, в които са разположени американски сили, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес "Хизбула" осъди ударите по Хебария. Според ливанското министерство на здравеопазването израелските удари в Южен Ливан вече са отнели живота на поне половин дузина медицински работници и спасители.

Вчера при израелски въздушни удари близо до два града в североизточен Ливан бяха убити трима бойци на "Хизбула", съобщи групировката в "Телеграм". Израел потвърди за ударите. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK