Ученици от Брезница са сред победителите във фотоконкурса на издателство „Аз-Буки“

Снимка: МОН

Те бяха наградени лично от министър Галин Цоков

От следващата година фотографията ще бъде включена в Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на церемония по награждаване на победителите във фотоконкурса на издателство „Аз-Буки“, която се състоя в МОН. Снимките им бяха подредени в изложба в министерството и включени в календар на изданието за 2024 г. „Всяка от тези снимки е специална, защото е вдъхновена от вашето училище. То трябва да бъде точно такова, каквото е в тези пъстри фотографии - да събужда емоции, да мотивира към творчество и изява на таланта всяко българско дете във всяко кътче на страната ни и извън нея“, каза министърът. 

Проф. Цоков подчерта, че една от важните мисии на Министерството на образованието и науката е да подкрепя, популяризира и стимулира ученическото творчество. За поредна учебна година МОН реализира Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, чиято цел е да подпомогне формирането у учениците на умения за екипна работа чрез участието им в колективни изкуства и спортове, насочени към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности. Над 62 000 деца са включени в такива дейности през тази учебна година, като 29 684 са в групи по изкуства и 32 329 – по спорт.  От тази учебна година към дейностите, свързани с изкуства, са включени филмовото и изобразителното изкуството, а от следващата МОН предвижда да включи и фотография.

Фотоконкурсът „Моето училище е най-хубавото“ на издателство „Аз-буки“ се провежда под патронажа на МОН вече 8 години. От началото на неговото създаване над 3 000 ученици са запечатали в снимка своето училище, своя клас или своя учител. Рекорден брой снимки (над 400) бяха изпратени в тазгодишното му издание. Участваха ученици от всички класове - както първокласници, така и абитуриенти. Авторитетно жури от доказани професионалисти излъчи най-добрите 13 ученически снимки, с които бе изготвен и календар за новата 2024 г. От българско училище зад граница е големият победител в тазгодишното издание на конкурса. Това е второкласникът Димитър Баталов от Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия.

„Поздравявам  победителите, както и всички млади творци, които увековечиха най-хубавите моменти от училищния си живот. Пожелавам им да са здрави, да продължават да създават красиви и неповторими неща, да търсят и намират вдъхновение в образованието“, каза на учениците министър Цоков.

Наградените:  

Димитър Баталов, Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава.

Катарина Коленова, Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава.

Петър Мицев, 97 Средно училище „Братя Миладинови“ в София

Мустафа Иса, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница, Гоце Делчев

Вероника Коцева, 140 Средно училище „Иван Богоров“ в София

Милица Милева, Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора

Крисия Колаксъзова, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Смилян, Смолян

Фатме Грошар, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница, Гоце Делчев

Дара Пенкова, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас

Лилия Димова, Основно училище „Христо Ботев“ в село Брестовица, Пловдив

Габриела Георгиева, Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора

Иванка Нешева, 31 Средно училище за чужди езици и математика „Иван Вазов“ в София

Марина Маринова, Основно училище „Иван Сергеевич Тургенев“ в Разград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK