16 проекта на БАН отличи Фонд „Научни изследвания”

Снимка: БАН

По време на церемонията авторите на проектите представиха постигнатите резултати от работата си и приносите към обществото

Фонд „Научни изследвания” отличи като най-успешни 16 проекта на учени от Българската академия на науките. Церемонията по връчване на грамоти на най-добрите проекти, отчетени през 2022 г., се проведе в зала „Проф. Марин Дринов” на БАН.

По време на церемонията авторите на проектите представиха постигнатите резултати от работата си и приносите към обществото, съобщават от пресцентъра на Българска академия на науките. Във всяка от научните области Научно–експертните комисии на Фонд „Научни изследвания” (ФНИ) са определили по два успешни проекта. Грамотите бяха връчени от членовете на Изпълнителния съвет и управителя на ФНИ проф. Юрий Кълвачев.

Сред отличените проекти с най-голям брой – 16 са тези от Българската академия на науките. Останалите проекти са на екипи от СУ „Св. Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Технически университет – София, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ и Националния център по заразни и паразитни болести.

Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, представители на научната общност.

С наградата „Знак за изключителен принос за развитието на българската наука“ ФНИ отличи проф. Зара Желева-Черкезова от Института по катализ на БАН. Отличието се присъжда за работата й по Националнатa научна програма „Петър Берон и ние“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK