Калин Стоянов: България има подкрепата на испанското председателство за Шенген

Снимка: МВР

Той участва в заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел

В рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ отново бяха поставени въпросите с нелегалната миграция, а втората част бе посветена на подобряване на оперативното взаимодействие с Латинска Америка по линия на производство и незаконен трафик на наркотици – обобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред представителите на медии в Брюксел.

Българският вътрешен министър категорично защити позицията, че страната ни следва да бъде приета в Шенген. „Това ще даде много силен, ясен и положителен знак за единството на ЕС, и то в момент, в който всички държави са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на сигурността. За усилията си по пътя към Шенгенското пространство страната ни среща подкрепата на Румъния, Гърция, както и на Испания, която в момента председателства Съвета на ЕС - подчерта министър Стоянов след проведените двустранни срещи със свои колеги. По отношение на продължаващия диалог с Австрия той определи като особено важно предстоящото на 4 октомври посещение на българска делегация, водена от министър-председателя акад. Николай Денков, както и визитата в България на председателя на австрийския парламент, планирана за 10 октомври. „Считам, че вървим в правилната посока и ще направим всичко възможно да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген“, заяви той и определи като реален срока до края на годината да бъде поставен въпросът за приемането на България и Румъния.

В този контекст министър Стоянов отново изтъкна резултатите, постигнати в последните месеци на фона на изключително сериозния миграционен натиск. „От началото на годината до момента България не е допуснала около 160 000 опита за незаконно преминаване на границата, при 100 000 за същия период на предходната година. Активното противодействие на службите на МВР на самата граница води и до намаляване на задържанията във вътрешността на страната. През изминалите няколко седмици, в резултат на много интензивни разговори и партньорство с турската страна, както и на предприетата реорганизация за охраната на българската граница, вече се наблюдава и значителен спад на опитите за нелегално преминаване на съвместната ни граница, които са стигали до 1000-1500 на денонощие в предходния месец“.

Сериозна е и подкрепата, която България получава при обезпечаване на сигурността на външната граница на ЕС от Фронтекс - в момента има около 170 служители на агенцията, разположени там, информира вътрешният министър и благодари за отпуснатите за охрана европейски финансови средства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK