По следните на Пътната карта: Петков, Борисов и Пеевски отново размениха реплики

Снимка: БГНЕС

"Турски поток" и политическите казуси коментираха депутатите

Днес депутатите обсъждат внесения от ПП-ДБ проект за създаване на временна комисия за изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България".

Ще се изясняват и обстоятелствата около реализацията на проекта на наша територия. 

Преди около месец документ, за който се твърди, че е именно тази пътна карта, се появи в хакнат имейл на сътрудник на руски депутат.

Няма потвърждение, че документът е автентичен, но данните от него съвпадат с известни вече факти. А те са, че още през 2017 г., много преди официалните процедури по строежа, всичко е контролирано от Русия.

Става въпрос за Пътната карта за развитие на газопреносната система на страната от 2017 г., която редица институции от години казват, че е загубена. За нея се смята, че доказва, че проектът е контролиран и финансиран от Русия, въпреки че по документи е български.

Сега от група за борба с дезинформацията, която се нарича Bg Elves, публикува серия от разкодирани документи, сред които и тази карта. Потвърждение за автентичността няма от българските институции. Но данните съвпадат с вече известни факти и събития около ударното строителство на газопровода. Към днешна дата той е "вратата" на руския газ към Европа.

Новината идва на фона продължаващата вече две години война на Русия срещу Украйна. Продължението на "Турски поток" през България работи и транзитира руски газ към Сърбия и Унгария от 2021 г. С него Русия заобиколи Украйна, откъдето минаваше газът за Южна и Източна Европа.

Течът на данни е от хакнатия от украинци имейл на Евгений Зобнин, сътрудник на руския депутат Александър Бабаков, казват от Bg Elves. Пощата на Бабаков също бе хакната и част от изтеклите документи от нея бяха публикувани през септември миналата година. Тогава Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че проверява публични данни за "нерегламентирано договаряне" за изпълнителите на строежа на газопровода „Турски поток“. Няма данни за резулат от проверката.

Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на „Балкански поток. Тръбата е 100% българска, изцяло на територията на България, акциите са 100% на българите. Към днешна дата има 1,309 млн. лева чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, нещо, направено в България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение да спрем „Балкански поток“.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Не се срамувам от ПП-ДБ, Христо Иванов направи добра Конституция. Новото служебно правителство ще бъде избрано по същия начин, по който избирахме старото, само че не от президента Радев, а в случая избрания от него Главчев. В едно парламентарно мнозинство трябва да има по-широка палитра от подкрепа. окладът на Международния валутен фонд каза да спрем с тези харчове и едните, и другите. За тези няколко дни страшно надцакване кой повече пари ще похарчи - правителството или парламента. Няма да оставим на Денков и Асен Василев да дават стотици милиони последният си ден, това е грешно, допълни Борисов по темата за предстоящите избори и отправи критика към Асен Василев.

От ПП-ДБ винаги сме за пълна прозрачност. Ако председателят на комисията е от нашата коалиция, ще им дадем възможност председателят на комисията за "Лукойл" да бъде от тяхната коалиция. По този начин всяка една от групите ще може да засече цялата проверка за информацията, която иска”, каза Кирил Петков за „Турски поток“.

Бъдещото служебно правителство трябва да свърши четири важни неща. Още утре да се вкарат в дневния ред правилата за Антикорупционната комисия, Законът за защита на лицата, които подават сигнали, Законът за личния фалит и пътната карта за енергетиката. Ако тези четири неща бъдат изпълнени в следващите четири седмици, България ще получи 1,2 млрд. лева. Тогава вече може да говорим за повишаване на пенсиите и изпълнение на бюджета. Всичко друго е замазване на очите, каза Петков.

Ние казваме честно, че сме в явна коалиция с ДБ. ГЕРБ И ДПС също трябва да заявят честно, че и те са в коалиция. Борисов и Пеевски трябва да си кажат, че работят заедно, каза още съпредседателят на ПП.

Може да се случи с Кирил да управляваме, а Борисов да е опозиция, това Борисов трябва да го разбере. Кой е казал, че Борисов задължително трябва да управлява. С Кирил съм работил много по-добре, отколкото с Борисов - много по-лесно и много по-често. Ако така гледаме, сме по-скоро в коалиция с него, отколкото с Борисов. Призовавам Кирил да не влиза в тези дребни интриги, всички сме били заедно. Това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Нека да видим кой какво доверие ще има и тогава ще седнем да говорим тези, които сме отговорни към България. Със сигурност няма да подкрепим "Възраждане" в нищо", допълни Пеевски и отново подчерта, че от ДПС няма да предложат министри в кабинета на Димитър Главчев, каза още Пеевски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK