Удостояват дупничаничанина - проф. Шекерджийски, с орден „Стара планина“

Снимка: В-к Труд

Предложението за награждаване има за цел да окаже висока чест

Министерският съвет прие проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на проф. Рахамин Шекерджийски с орден „Стара планина“ без лента - първа степен, без мечове, за изключително големите му заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в Република България.

Предложението за награждаване има за цел да окаже висока чест, уважение и признателност към един от водещите български фармацевти в страната, специалист с богат опит, който е посветил живота си на развитието на българската фармация, както и на обучението на няколко поколения български фармацевти.

Проф. Рахамин Даниел Шекерджийски е български фармацевт технолог, професор в Медицинския университет в София, доктор на фармацевтичните науки, роден на 22 февруари 1934 г. в гр. Дупница.

Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. и химия в Софийския университет през 1968 г. Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по „Промишлена фармация“ (1986-2002).

Проф. Шекерджийски специализира в редица фармацевтични факултети и изследователски   лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и др. Има множество научни публикации в България и в чужбина.

Професор Шекерджийски дарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде обявена за Музей на фармацията в Дупница и да се използва за научни цели от ученици, учени и специалисти в областта на фармацията.

Проектът на решение е в съответствие с политиката на правителството за поощряване на изявените български граждани, които имат значим принос към обществото.

Резултатите от приемането на проекта на решение и връчването на орден са свързани с оказване на висока чест, уважение и признателност, както към проф. Шекерджийски, така и към цялата фармацевтична общност в Република България, съобщават от Правителствената информационна служба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK