Си Дзинпин пристигна в Унгария

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Очаква се двете страни да подпишат до 18 нови споразумения за сътрудничество

Китайският президент Си Дзинпин пристигна на посещение в Унгария. Той ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан. Фокусът на тяхната среща е войната в Украйна и общите инфраструктурните проекти, съобщава Ройтерс.

За Пекин Унгария е важен партньор в търговията и инвестициите, за разлика от други държави от ЕС, които обмислят диверсификация от Китай и стават по-малко зависими от втората по големина в света икономика.

Според проправителствения всекидневник Magyar Nemzet Си Дзинпин е развил дълбоки приятелства с унгарски политици, а Унгария е мишена номер едно в региона на Централна и Източна Европа за китайски инвестиции.

Китайският президент пристигна в Унгария след посещение във Франция и Сърбия. В Париж президентът Еманюел Макрон и шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го притиснаха да осигури по-балансирана търговия с Европа и да използва влиянието си върху Русия, за да сложи край на войната в Украйна.

Унгария и Китай отбелязват 75-ата си годишнина от установяването на дипломатически отношения. Очаква се двете страни да подпишат до 18 нови споразумения за сътрудничество, едно от които може да бъде широкомащабен инфраструктурен проект в рамките на огромния проект на Китай "Един пояс, един път.

Подобно на Сърбия, Унгария е поддръжник на китайската инициатива "Един пояс, един път", амбициозен план, стартиран от Си Дзинпин преди десетилетие с надеждата за изграждане на глобална инфраструктура и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа.

Орбан започна да работи по сближаването на страната си с Пекин веднага след като дойде на власт през 2010 г. Топлите политически отношения се превърнаха в инвестиции около десетилетие по-късно, когато производителите на батерии и електрически превозни средства започнаха да пренасят производство в Унгария. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//