Държавата и земеделците си стиснаха ръцете

Снимка: МЗХ

Вътев днес говори и с картофопроизводителите

Подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме. Това, което добавихме към текста, е, че сформираме група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички важни въпроси за развитието на сектора, подготовката на законите и всичко важно за земеделците.

Това каза премиерът Николай Денков след проведена среща с протестиращи земеделци.

Протести имаше и днес в някои части на страната.

В тази работна група ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят", подчерта Кирил Вътев.

"Разписахме едно споразумение, което касае всички земеделски производители. Финиширахме един процес, който течеше от повече от месец и половина, два", каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Споразумение между правителството и представители на аграрния сектор беше подписано днес в Министерския съвет. След повече от месец преговори, беше финализиран успешно документът с допълнителна подкрепа, която браншът ще получи за устойчиво развитие на българското земеделие. „Бяха поставени определени изисквания от фермерите относно техните проблеми – по отношение на войната в Украйна, Зелената сделка и др. Всички тези въпроси, които са поставени, имат своето отражение в споразумението“, категоричен беше акад. Денков, който постави подписа си под документа, заедно с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов.

Министър Вътев изтъкна, че ще бъде сформирана работна група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички важни въпроси от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законодателни промени и финансовото обезпечаване на мерките. В тази група ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят да се включат.

По-рано днес Вътев обсъди с представители на браншови организации да бъде подписано споразумение с мерки в помощ на българските земеделски производители на среща в МЗХ. В срещата участваха изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, изпълнителният директор на Национална служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов, председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, председателят на Сдружение „Обединени земеделски производители“ Венцислав Митков и председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Николай Момчилов.

Трите браншови организации представиха исканията си, формулирани в 12 точки, и изложиха проблемите пред фермерите, които искат бързи решения.

Министър Вътев подчерта, че той е екипът му винаги са готови за диалог с браншовите организации и оперативно решаване на поставените проблеми, като сегашното ръководство на МЗХ работи в комуникация със сектора, включително по планираните законодателни промени. 

„Не сме дошли да искаме оставка, а да се решават проблемите и да се обедини браншът“, заяви Тодор Джиков.

На срещата беше постигнато съгласие за необходимостта от създаването на ново законодателство за браншовите организации в сектор „Земеделие“ и от актуализиране на агроекологичното райониране по култури, а министър Вътев представи визията си за законодателство за кооперативите.

Участниците обсъдиха темите за Временната рамка за държавна помощ след агресията на Русия срещу Украйна, Стратегическия план, разпределението на бюджета за държавни помощи, подпомагането за необлагодетелстваните райони и Наредба № 12 от 23 август 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита.

По затрудненията със сегашната дефиниция за активен фермер, която изключва от подпомагане някои производители, Венцислав Митков заяви, че всеки реален земеделец трябва да получава субсидиране.

Земеделските производители изтъкнаха проблемите, които срещат с изпълнението на стандарта за добро земеделско и екологично състояние ДЗЕС 6 и със системата за мониторинг на площ.

Представителите на браншовите организации заявиха, че ще запознаят членовете си с постигнатия консенсус по внесените от тях 12 точки и намерението да бъде подписано споразумение по тях.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK