Вътев обнадежден, че ще се разбере със земеделците

Снимка: МЗХ

Протести имаше и днес

Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София. 

И днес имаше протести в страната. Едночасова блокада край Благоевград при полигона бе направена с трактори. Край пловдивското село Труд също бе спряно движението.

Протестиращите земеделци отново затвориха автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора. Тежка техника блокира движението по главния път Стара Загора - Димитровград, където е достъпът до автомагистралата.

Фермери блокираха пътя за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Маказа" в района на кръстовището за пункта и Момчилград.

Земеделците от района на Кюстендил блокираха главния път за граничния пункт "Гюешево" със Северна Македония.

За пореден ден земеделци блокираха района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе.

Той уточни, че  след множеството задълбочени срещи при премиера академик Николай Денков и в МЗХ, снощи се е състояла поредна такава, която е приключила много обнадеждаващо.

„Предложихме работещ  вариант на  споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022 г.  и 2023 г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът.  Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Министър Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е  свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред.

„Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът  акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим“, категоричен бе министърът.  Той  допълни още, че не е възможно да се покрие целият размер на загубите и не е възможно да се подкрепят всички от тях , но най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени. „За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна , в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане“, посочи той.  Министър Вътев изрази увереност, че днес може да е финалната среща, която да приключи с успех.

Министър Вътев коментира случващото се с протестиращите фермери  в Европа, които според него имат проблем с амбициозната екологична промяна на ЕС, която не дава алтернатива, не е подготвена за подмяна на всички минерални торове, препарати за растителна защита, в които фермерите са ограничени. Това води до по-ниски добиви и по-високи себестойности, което прави земеделските производители неконкурентоспособни. „Климатичните промени са в ход и допълнително усложняват обстановката. Втората причина е свързана с това, че в целия Европейски съюз има огромно напрежение относно несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига – от полето до рафта. Това са три сериозни теми и аз искрено се надявам, че в започналия диалог за новата Обща селскостопанска политика след 2027 г. тези теми ще намерят своето адекватно решение“, отбеляза министърът .

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов който също участва във форума съобщи, че  в рамките на днешния ден ще бъдат изплатени над 100 млн. лева по интервенциите за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023 (ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ В КРАЯ НА СТАТИЯТА)

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев информира украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски за нарушения от страна на някои фирми на въведения от украинската страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща.

Министър Вътев съобщи, че имената на компаниите, нарушили лицензионния режим, ще бъдат официално изпратени на Украйна.  Министър Солски припомни, че съгласно решение на украинското правителство фирмите, които осъществяват прекъснат транзит, ще загубят правото да осъществяват износ за шест месеца.

На срещата министър Вътев припомни реакцията си по решението на украинското правителство и съобщението на страницата на Министерство на икономиката на Украйна да облекчи лицензионния режим. Той подчерта, че Министерството на земеделието и храните на България защитава интересите на българските земеделски производители.

Двамата министри обсъдиха още оперативни данни за износа на зърнени култури, сухо мляко, пчелен мед и слънчогледово олио от Украйна.

Министър Вътев подчерта, че България съдейства максимално за транзита на украинските продукти и допълни, че лицензионният режим работи много добре и не трябва да се променя. Министър Вътев и министър Солски са единодушни, че обменът на данни за търговията със селскостопански продукти трябва да продължи и се договориха за датата на следващата регулярна среща.

***

Сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023

По-висок размер на подпомагането на ниво стопанство,  в сравнение с Кампания 2022  е определен за малките и средни земеделски стопанства – за първите 150 говеда и биволи и за първите 300 овце и кози.  Размерът на подпомагането по всички интервенции е над индикативните ставки, определени в Стратегическия план за Кампания 2023г. Земеделските стопани ще получат подпомагане за  над 296 хил. говеда и биволи и над 362 хил. овце и кози, за които са реализирали на пазара мляко и животни. Подпомагането на земеделските стопани за Кампания 2023 е при нови правила за допустимост и контрол на фермите.

Ставката за едно допустимо за подпомагане животно по интервенцията за обвързано с производството подпомагане за говеда в планински райони за 2023 г. е 277,29 лв.

По интервенцията за обвързано подпомагане за млечни крави, за първите 150 животни в стопанството, ставката е в размер на 328,26 лв., а за над 150-тото животно подпомагането е определено на стойност от 262,61 лв.

Обвързаното подпомагане за овце и кози в планински райони е 49,97 лв. на животно.

При биволите, обвързаното подпомагане ще бъде в размер на 406,67 лв. на животно за първите 150 (включително), като за над 150-тото допустимо животно е 325,33 лв.

Ставката за крави от застрашени от изчезване породи за 2023 г. е 198,47 лв. на животно за първите 150 (включително). Подпомагането на животно за над 150 броя е 158,77 лв.

По интервенцията за обвързано с производството подпомагане за овце и кози от застрашени от изчезване породи за 2023 г., размерът на подпомагането за първите 300 животни е 53,75 лв., а за над 300-тото животно е 42,99 лв.

За обвързано подпомагане за овце и кози, включени в развъдни програми за 2023 г., за първите 300 животни включително ставката е 87,70 лв., а за над 300 животни е 70,15 лв.

За месодайни крави, включени в развъдни програми за 2023 г., е определено подпомагане в размер на 393,78 лв. за първите 150 животни включително, а за над 150-тото допустимо животно е 315,02 лв.

За месодайни крави, всеки стопанин ще получи по 262,17 лв. за първите 150 (включително) животни и по 209,74 лв. за над 150-тото.

По интервенцията за обвързано с производството подпомагане за млечни крави, включени в развъдни програми за 2023 г., стопаните ще получат по 483,65 лв. на животно за първите 150 включително, а за над 150-тото допустимо животно, подпомагането е 386,92 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK