Мария Гошева представлява Община Благоевград при избора на временен управител на МБАЛ

Снимка: Infomreja.bg

Вижте какво още решиха съветниците на редовната си сесия

Общинските съветници избраха свои представител, който да участва в общото събрание на акционерите в МБАЛ-Благоевград.

Това е Мария Гошева от СДС, която е упълномощена също така да гласува „за“ предложението на проф. Хинков за избор на временен управител на болницата – а именно д-р Димитър Димитров.

На 9 февруари от 11 ч. ще се състои събрание за избора до провеждане на конкурс за избор на редовен директор.

На него ще участват всички акционери в МБАЛ, а за директор се очаква да бъде избран д-р Димитър Димитров.

Неговото име е потвърдено като избор и в писмо от 15 януари, изпратено от името на здравния министър Христо Хинков до Общинския съвет.

Хинков посочва Димитров.

След кончината на д-р Огнян Митев бе спрегнато името на д-р Димитров като временен ръководител на болницата, но по-късно стана ясно, че временните управленски функции се съвместяват от д-р Димитров и от председателя на Съвета на директорите – Магдалена Симеонова.

Тъй като Симеонова е юрист – тя е подписвала само част от документите, отнасящи се до управлението на окръжната болница, а документацията и дейностите, свързани с НЗОК са управлявани от д-р Димитров.

В свое писмо от 5 януари до ОбС Симеонова предлага за временен управител на болницата да бъде д-р Спасов, но 10 дни по-късно идва и предложението на Хинков.

Болницата е с едностепенна система на управление. Собственици на капитала са: 84,39 % от капитала е държавата и се управлява от министъра на здравеопазването. 15,61 % от капитала са разпределени в общините от Благоевградска област пропорционално на населението на всяка община. Органите на управление на едноличното акционерно дружество са Общото събрание на акционерите и Съвет на директорите.   

Д-р Димитър Димитров практикува първоначално като лекар хирург в родния му Разлог. Лекарят има богат професионален опит като специалист по обща хирургия. Д-р Димитър Димитров е утвърден специалист, над 11 години е работил в клиники в Израел, в благоевградската болница се завърна преди години. Притежава сертификат за лапароскопска хирургия.

Избрани на днешното заседание на ОбС бяха още двама представители на Съвета за участие в събрани на търговски дружества. Георги Иванов продължава да изпълнява представителните функции във дружеството „Прима инвест БГ“ ООД, което стопанисва ски писта „Картала“. А Ваня Кромбоа ще е представител в „Бодрост“ АД.

Кметът предложи да отпаднат предложените от него 2-ра и 3-а точка от дневния ред за общинската собственост, тъй като „не е доволен от документите“, които е подписал.

Байкушев заяви, че ще бъде разработена много по-добра стратегия за управление на общинската собственост, а не просто да се представят документи, които са действали и предходните години.

Вместо тези две точки, Байкушев предложи извънредна точка за процедура по изменение на Общия устройствен план по отношение на терена при местността Черешарниците, където се намират общински имоти, които кметът предвижда да бъдат урегулирани и подготвени за инвеститори.

Има два имота около 120 дка общо (30 дка единият, 90 – другият, между които има трети имот). Има и трети имот, отреден за приют за бездомни животни. Имотите са в землището на Церово.

През 2014 вече е гласувано подобно преподреждане, но не и последващи действия върху актовете.

Предложението бе прието почти единодушно – с 38 гласа „за“ и един „въздържал се“.

Радослав Тасков представи отчет за дейността на ОбС в периода юли 2023 до декември. Полугодието, представено в отчета, е разделен на две заради действащите два ОбС - преди и след изборите.

За новия мандат ОбС се е събирал 4 пъти. Постоянните комисии са провели 10 заседания. Важните актове, които са приети досега са отпускането на безлихвения заем, преобразуването на общинските предприятия и др.

Целия доклад вижте тук.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK