Първо ОУ в Гоце Делчев работи по проект "Иновации в действие"

Снимка: Infomreja.bg

Тези дни то споделя опита си с училища от Димитровград, Кавракирово и Карнобат

Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев напълно оправдава статута си на иновативно учебно заведение.

„Тук се изнасят нетрадиционни уроци, които повишават желанието на учениците да учат. Разработват се интересни идеи, силно е застъпена екипната работа. Колективът има какво да покаже като добри практики“, казва старши експертът по БЕЛ в РУО – Благоевград, Юлиана Христова.

Училището активно работи по проект „Иновации в действие". Тези дни то посреща педагогически колективи от три училища в страната – ОУ „Пенчо Славейков" в Димитровград, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Кавракирово, и ОУ „Петко Славейков“ – Карнобат.

След кратко тържество в двора на училището вчера гостите наблюдаваха интердисциплинарни уроци във втори и четвърти клас.

„Да съхраним българското. Забравени традиции и обичаи“ беше темата на урока във 2. в клас. Изнесоха го старши учителите в начален етап в група за целодневна организация на учебния ден Гергана Вълчева и Петрана Пицева. Урокът бе продължение на темата за родното, с което трябва да се гордеем. Първият урок е бил за българската роза дамасцена. Темата ще има продължение във времето.

Облечени в народни носии, второкласниците изиграха характерно за Югозападната етнографска област българско хоро. Последва интересна образователна игра. Децата получиха балони в цветовете на националния трибагреник и след като припомниха символиката им, спукаха балоните, за да извадят от тях листчета с цитати, от които да сглобят текст. Оказа се, че това е стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, което те рецитираха.

Акцент в урока беше и представянето на празника Тодоровден. Чрез легендата за християнския светец Теодор Тирон и клип за честването му в разложкото село Бачево децата се докоснаха до магията на този емблематичен български празник.

Много умело темата за Тодоровден, Конския Великден, беше съчетана с упражнение по умножение и деление. Трите отбора се състезаваха дигитално по „яздене на коне“.

Най-голямо оживление настъпи, когато в двора на училището децата имаха възможност да се порадват на истински кон и да получат отговори на своите конкретни въпроси, свързани с него. Разбира се, не пропуснаха възможността да погалят доброто животно и да се снимат за спомен.

През втория час на заниманието учениците се запознаха с техниката декупаж и сами изработиха хартиена апликация.

Интересен и полезен беше и интердисциплинарният урок в 4. Б клас  при учителите Мария Икономова и Димитър Агов. Той също беше проведен в група за целодневна организация на учебния ден. Темата - „ Планините в България“, е продължение на голямата тема за красотата на Родината, чието начало е поставено през миналата учебна година с изучаване на нашите реки.

Показвайки завидни знания, четвъртокласниците разказаха легенди за Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Странджа, обясниха произхода на техните имена. Заниманието продължи с отговори на въпроси, като в работата беше включен и роботът Озобот.

През втория ден от посещението си учителите и учениците от трите гостуващи училища ще участват в Кръгла маса „Иновативни практики“, ще наблюдават открито занимание в 4.Б клас на тема „Животните в природата“, ще посетят и Ателие „Роботика“.

В програмата на посещението е предвидено и запознаване със забележителности на град Гоце Делчев и района.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK