Реакции на лидерите на партии след отстраняването на Желязков

Снимка: БГНЕС

ИТН напуснаха зала и се върнаха, за да гласуват

Депутатите приеха предсрочното освобождаване на Росен Желязков като председател на 49-ото  Народно събрание. 129 народни представители гласуваха "за", а 103 бяха против.

Пред депутатите Желязков заяви:

Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора, да работят за хората. Като хора ние имаме нашите слабости, нашите страсти, но ние като народни представители трябва да имаме отговорност, да имаме отчетост и почтеност. И още едно качество, което понякога го губим и това е човещина.

Искам на първо място да ви благодаря. Първо да ви благодаря за доверието, да благодаря и за недоверието. И доверието и недоверието са огледала - едното е малко по-криво, но и двете създават образ и самооценка.

Искам, понеже не мога на всеки поотделно, но на всички вас колективно да се извиня за действия или бездействия, с което съм засегнал някой от вас като хора. Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателя на 49 НС. Благодаря.

Коментар направи и Бойко Борисов:

Искам да поздравя колегите от „Възраждане“, от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки. Мисля, че поне 5-6 служебни правителства ще се изредят още. Честито на новата коалиция. Ние се отървахме от ПП, честито на „Възраждане“, честито на колегите от ИТН, всичките им приказки срещу ПП ги видяхме в зала вече. Разбира се, честито на ПП и ДБ, които си намериха нови партньори. Ние ще бъдем една достойна опозиция, надявам се народът сега да види всеки какво прави и да ни подреди, така че подобно нещо да не се случва. Ще направя нещо, което ще запознае всички евроатлантически партньори днес, за да може да стане ясно защо заради тези хора в България ползваме само руски газ, само руски петрол. Защо, защо, защо. Мотивът на Кирил Петков за искането на оставката на Росен Желязков е нарушаване на правилника на НС по чл. 48 ал. 5. В този член има проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд, проект на решение за изменение и допълнение на правилника за организация и дейността на Народното събрание. Законът за съдебната власт, тези лицемери, няма да ги обиждам. Точка четвърта е била законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителни мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент, срам за колегите от ДБ. Още по-голям срам е, че вчера те на комисия не подкрепиха пенсиите на репресираните, избити по лагерите. Голям срам. И вече си обяснявам и Терзиев на „Държавна сигурност“, и Модев, и всички. Затова са заедно с „Възраждане“ и БСП. Проект на решение за предоставяне на допълнителна военнотехническа помощ за Украйна – затова ще пада Росен Желязков. След това – Законът за защита от домашното насилие – Росен Желязков е виновен, че е вкарал тези точки да могат да се гледат бързо в парламента?

Делян Пеевски:

Днес имаме „коалиция на пудела“. Събраха се, сега могат да отворят отново каналите, да върнат шефката на митниците и могат спокойно да крадат. Но са подценили народа, имаме избори, виждате какви са резултатите, какво казват социологическите агенции. „Коалицията на пудела“ ще се радва много малко на грабежа, след това ще понесат отговорност за всичко.

Кирил Петков:

Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, а срещу председателя на Народното събрание Росен Желязков, който наруши системно, не веднъж, правилата на това Народно събрание. По съжаление една единствена причина - когато изпълняваше повелята на г-н Пеевски и г-н Борисов, които неведнъж му подвикваха от първия ред. Това, което искаме да кажем чисто политически, много ясно съобщение: г-н Пеевски и г-н Борисов не притежават тази държава и, ако иска ГЕРБ да има евроатлантическа посока, те тази дума я повтарят отново и отново, ще трябва да се отърват от зависимостта си от Пеевски, а правилата и институциите, които трябва да работят в българската държава, трябва да не бъдат подвластни на нито един човек. Много е важно да се каже, че България ще бъде законова и институционална държава, никой няма да е над закона и ясното послание към ГЕРБ: ако те продължават да бъдат подвластни на г-н Пеевски, резултатите ще бъдат като днешния.

Костадин Костадинов:

Осем човека от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и шест от "БСП за България" не се регистрираха в пленарната зала, с което на практика събориха кворума и провалиха възможността сега да гласуваме оставката на Росен Желязков. Тези хора, които вчера избягаха да се подпишат под нашето искане, а след това взеха подписите на БСП, днес заедно с БСП провалиха кворума", подчерта Костадинов. По думите му "това е апотеоз на политическото лицемерие, на продажничеството и на предателството в този парламент". Мисля, че това е "достоен позорен завършек на този срамен 49-ти парламент, защото се оказа , че всъщност ПП-ДБ и БСП на практика сега спасиха мандата на Росен Желязков.

Корнелия Нинова:

Преди десетина дни ние поискахме оставката на Росен Желязков по повод една издадена заповед, с която ограничи правата на народните представители. Вчера бяха инициирани две подписки – една от „Възраждане“ и една от ПП-ДБ. Тъй като ние имаме принципно отношение по този въпрос, дадохме своите подписи и в двете подписки. „Възраждане“ не можаха да съберат подписи, но събрахме с ПП-ДБ и днес ще има точка от дневния ред за оставката на Росен Желязков. Трябва да се разбере, че в парламентарна република трябва да се спазват парламентарни правила, които Росен Желязков няколко пъти наруши. Един председател на парламента вече е падал от гласовете на БСП, защото винаги сме смятали, че когато се нарушават правила, трябва да се носи отговорност.

Парламентарната групата на „Има такъв народ“ напусна пленарната зала на Народното събрание по време на дебатите за Желязков и се върнаха за гласуване.

„Днес е един интересен ден за българската демокрация. След разни части от тялото сега е време да се измерят лицата, защото днес на лицето Росен Желязков – ротационният председател на Народното събрание, който така и не се ротира, му се иска оставката от същите тези лицемерчета, които 9 месеца управляваха заедно с ГЕРБ и ДПС, пиха мазното турско кафе в скута на Пеевски, пълзяха по корем пред кабинета на Бойко Борисов всеки ден. Защо му се иска оставката, след като на всички важни решения той бягаше от залата, за да имат парламентарен контрол в пълно нарушение на правилника? Защото за разлика от отях Желязков е добър юрист, който познава правилника и знае, че го нарушава. Той излизаше от залата от чувство за срам за разлика от депутатите от ПП-ДБ. ПП-ДБ са Иво Мирчев, който се търкаляше в пясъка на Росенец, за да седне след това в скута на Доган; Христо Иванов – приятелка на почетния председател на ДПС, който седеше на жълтите павета и заявяваше, че ще прави санитарен кордон между тази партия и властта, а всъщност пиеше мазно турско кафе с топлия скут на Делян Пеевски, след което остави мазно, кафяво и незаличимо петно в Конституцията. В ПП-ДБ е Бойко Рашков – чадърът на контрабандата, който бие с чадъри, защитвавайки приятелите си контрабандисти, за които ту си спомня, че ги познава, ту – не. Това е човекът, който има десетки тоалетни в дома си, но се изпусна точно в Народното събрание. Ще гласуваме за оставката на Росен Желязков, защото ние сме опозицията, а не вие. Този парламент започна като фарс и завършва като фарс. Сега ще ви оставим да потънете още повече в него. Затова ще напуснем залата и ще влезем, когато стане време за гласуване“, заяви от парламентарната трибуна Станислав Балабанов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//