Възстановяват теренните археологически проучвания на „Парк Галерия” в Кюстендил

Снимки: Регионален исторически музей - Кюстендил

За пети път през последните вече шест години проучванията се финансират от Министерство на културата

След едногодишно прекъсване се възстановяват редовните теренни археологически проучвания и теренна консервация на обект „Парк Галерия” в Археологически резерват „Античен и средновековен град Пауталия-Велбъжд” в Кюстендил, обяви директорът на музея Валентин Дебочички.

Той припомни повода за тяхното иницииране през лятото на 2018 г., а именно инвестиционния проект на Община Кюстендил „Благоустрояване на градската среда в Община Кюстендил” по Оперативна програма Региони в растеж 2014-2021, в рамките на който бе благоустроено пространството в парковата зона на Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” и определена площ от 1000 кв. м. за разкриване на останките от антична Пауталия и средновековния Велбъжд.

За пети път през последните вече шест години проучванията се финансират от Министерство на културата като тази година финансовата помощ е над 54 000 лв., а срокът за тяхното изпълнение и отчитане е края на тази година. До момента са разкрити два квадрата от предвидените четири, в които се виждат части от античната улица декуманос, от вътрешната крепостна стена на Пауталия, строена през VI в., от вътрешен двор на антична сграда както и от други сгради от същия и по-късния период, като все още не е достигнат стерилен пласт. Това съобщиха археолозите на обекта ас. Румен Спасов и гл. ас. Веселина Вандова.

Те обърнаха внимание и на проблемите, с които се сблъскват при реализирането на теренните проучвания, дължащи се основно на невъзможността да бъдат отворени едновременно всички участъци от предвидената за проучване площ, поради опасност от срутване на изградените в рамките на инвестиционния проект пътеки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK