Протест пред съда в Благоевград. Служители излязоха с балони в ръка (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Служители на Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието излязоха пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Те държаха разноцветни балони и надписи: „Европа и за нас“, „Единен класификатор на длъжностите в сектор „Сигурност“!“, „Сектор „Сигурност“ - за едни майка за други – мащеха!“.

Излезлите пред съда казаха, че това е протест, провеждащ се като събрание на открито. В тяхна подкрепа имаше и служители на МВР, съдебна охрана от Разлог и Сандански, колеги, които са в болнични или отпуск.

Основният проблем на служителите е разделението им. „В сектор „Сигурност“ някой прави нещо абсолютно недопустимо – разделят ни като служители. Всички служим на тази държава и на този народ, служим спрямо един закон и в същото време се оказва, че някои са повече служители от другите“, заявиха протестиращите.

Трите основни искания в момента са: 1. Изравняване не основните възнаграждения в сектор „Сигурност“ без значение за кое министерство става въпрос. 2. Изравняване на възнаграждението за специфичен труд, в което се наблюдава драстична разлика в момента. 3. Да се запълнят свободните щатни бройки и да се увеличат с допълнителни там, където е необходимо.

Относно третото искане, протестиращите обясниха, че никога не е достигана бройката, която е записана в Закона. Преди три години под формата за структурни промени бройката е драстично намалена. Тогава незапълнените щатове да били „орязани“ като бройка и щатът е намален. Към настояще може да се каже, че щатът е запълнен, но друг е въпросът, че същият този щат е доста под необходимостта.

„Правим събрание на открито, което е вид протест, с основни три искания. Недоволни сме от това разделение в сектор „Сигурност“, което направи правителството, с тези увеличения на заплатите на колегите от полицията, които пак не са достатъчни и за тях. Работата е, че ние сме в различни министерства, но работим с един и същи контингент. Престъпният контингент се върти в нашите три служби – полиция, арести, охрана. Полицията залавя извършителя, ние го водим на дело, съдят го, вкарваме го в затвора. Това е затвореният кръг. Работим с убийци, изнасилвачи, цигани, има много от тях с болести, които не искам да споменавам. Работим с ръкавици, с маски. Също така има особено опасни престъпници, които ходят с подсилени охрани. Боравим с оръжие“, обясни Гаврил Митушев - председател на синдикат „Охрана“ към ОЗ-Благоевград, към Главна дирекция „Охрана“ на Министерството на правосъдието.

„С тези разлики, които правят между нас, не че ни настройват един срещу друг, но просто ни обезкуражават. Това обезкуражение води до демотивация на наличния състав. В нашата служба мотивът е от много голямо значение, защото винаги си нащрек, винаги си пред една опасност, която те грози, винаги трябва да се доверяваш на колегата. Тази разлика ми се струва много опасна, която направиха“, допълни Митушев.

Протестиращите обясниха символиката на балоните, които държаха в ръцете си. „Един балон – това е една детска играчка. Едно дете го надува и когато се спука, започва да плаче. Така се получи и при нас – в сектор „Сигурност“, надуха балона, обаче го спукаха наполовина. Сега ние плачем – нашият сектор от Благоевград, плачем като деца.“

Веселин Петров - член на синдикат „Охрана“ и служител на Главна дирекция „Охрана“ от 2005 г., обясни, че балонът е символ на това, с което е изпълнен той – въздух. „С това бяха подплатени предизборните обещания на всички политически партии през последните 10 години. На всички им е много ясно какви са проблемите в сектора, на всички им са ясни какви мерки трябва да се вземат. Балончетата се спукват веднага след изборите - това, което е казано преди тях, остава там, където е казано.“

Събралите се на откритото събрание казаха, че не са съгласни и с възнагражденията, които получават колегите им от МВР. Петров обясни, че все още има съществена разлика между съдебната охрана и полицаите. „Не е нормално трудът на хора, работещи в една и съща сфера, с един и същи криминален контингент, да бъде оценяван различно. Разликата се изразява както в основното възнаграждение месечно, така и в парите, които се дават за специфичен труд.“

Сумата, която се дава на служителите от Благоевград за специфичен труд, е 66 лв. 100-процентовия капацитет на заплащането получават само колегите им в София. „Нали разбирате, че с един и същи престъпник работят колегите от МВР, работим и ние - от Главна дирекция „Охрана“, работят и колегите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Това, че сме в различни министерства, не прави работата по-различна“, категоричен бе Петров.

Относно това дали ще продължат с протестите недоволните казаха: „Продължаваме със събранията, но вече в по-голям мащаб. И ще продължим най-вероятно в столицата, пред министерството, пред правителството, както реши синдикалният съвет.“

Проблемите са много, казаха излезлите днес на протеста, като не е за отхвърляне и въпросът с липсата на кадри. „Ако една работа е опредена да се свърши с 5 човека, но поради недостиг на хора се върши от трима или от дори двама човека – това касае рискове, това касае напрежението, което се създава у същите тези хора. Лошото е, че нищо не се прави, за да се попълнят тези щатове. Съвсем отделен е въпросът колко е „привлекателна“ нашата професия и какво се случва по конкурсите. Случва се така, че няколко хора се назначават и някои от момчетата си тръгват още в школата. Не има харесват условията, най-вече в частта заплащане.“

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK