Управляващите националисти в Полша загубиха мнозинството си на изборите

Снимка: Pixabay

Либералната проевропейска опозиция е напът да състави следващото правителство

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) е първа политическа сила на неделните парламентарни избори, но няма да има мнозинство в Сейма, показват окончателните резултати от вота. Това потвърждава, че либералната проевропейска опозиция е напът да състави следващото правителство, предаде Ройтерс.

Според данните от 100 процента от избирателните райони ПиС събира 35,38 процента от гласовете, а либералната Гражданска коалиция (ГК) получава подкрепа от 30,7 на сто. Десноцентристката формация "Третият път" е трета политическа сила с 14,4 процента от гласовете, следвана от "Нова левица" с 8,61 и крайнодясната "Конфедерация" със 7,16 на сто от вота.

ГК, "Нова левица" и "Третият път" обявиха, че са готови да сформират коалиционно управление и че ще започнат преговори веднага щом станат известни официалните резултати от изборите.

Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, заяви преди вота, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на победилата партия, но ПиС трудно ще намери съюзници с оглед на това, че "Конфедерация" получава прекалено малко места в новия парламент, за да помогне.

ГК и съюзниците ѝ се очаква да получат мнозинство и в 100-местната горна камара на законодателния орган, Сената, чиито членове се избират мажоритарно, сочат окончателните резултати.

Трите опозиционни политически сили се явиха с обща листа на вота за горната камара. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK