Обрат с онлайн пазаруването!

Снимка: standartnews

Брюксел промени всичко

Обрат с онлайн пазаруването! Европарламентът въведе с решение нови правила, които ще отговорят на нарастващите предизвикателства за потребителите, породени от новите технологии и преминаването към кръгова икономика, съобщава Нова телевизия.

Европейските потребители вече ще могат по-лесно да получават компенсации при дефектни продукти, след като евродепутатите приеха новите правила, договорени между правителствата на държавите членки на ЕС в края на 2023 година.

Променената директива опростява изискванията за хората, които трябва да получат компенсация и премахва максималния праг от 500 евро. Ако досега потребителят трябваше да доказва, че продуктът е дефектен и това му е нанесло щети, сега съдът може по презумпция да приеме, че продуктът е дефектен, особено в сложните технически случаи.

Новите правила също така позволяват на националните органи за защита на потребителите да предоставят на потребителите допълнителна помощ.

Потребителите ще могат да получат обезщетение не само за материални щети, например, когато имуществото им е било унищожено. Ще имат възможност да претендират и за обезщетение за неимуществени вреди, включително за вреди върху психологическото здраве, признати с медицински документи.

Новият закон също така гарантира, че лицата, които са претърпели вреди под формата на унищожени или повредени данни (напр. при изтриване на файлове от твърдия диск), също ще имат право на обезщетение.

Директивата трябва да бъде формално приета от Европейския съвет, за да влезе в сила. Новите правила ще се прилагат за продукти, пуснати на пазара 24 месеца след публикуването на директивата в официалния вестник на Европейския съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK