Омбудсманът: Наредба за енергийната бедност има, закон, въз основа на който се издава - няма

Снимка: Омбудсман

Нарушават се законоустановените принципи за откритост и съгласуваност, съгласно Закона за нормативните актове

Омбудсманът Диана Ковачева сезира премиера Николай Денков и министрите на енергетиката Румен Радев, на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков за остро нарушаване на законови принципи при изработването на проект на нормативен акт.

В конкретния случай проф. Ковачева обръща внимание на факта, че обществените консултации на проекта на наредба за енергийната бедност, който засяга стотици хиляди домакинства, приключва днес. В същото време промените в Закона за енергетиката не са обнародвани в Държавен вестник, защото  президентът Румен Радев, на 18 октомври т.г., наложи вето. Според решение на петчленен състав на ВАС, обсъждането на проект за наредба трябва да започне след като законът бъде обнародван и влезе в сила.

Нарушават се законоустановените принципи за откритост и съгласуваност, съгласно Закона за нормативните актове (ЗНА), съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Дори и депутатите да преодолеят наложеното от държавния глава вето и законът да бъде приет,  крайният срок на обществените консултации на наредбата изтича днес, т.е. преди обнародването на измененията на закона за енергетиката. Така на практика процедурата по общественото обсъждане е опорочена. Отделен е въпросът, че няма публикувани мотиви, наред с проекта на наредбата, което е друго сериозно нарушение на ЗНА, за което омбудсманът алармира още на 27 октомври 2023 г.

Виж тук: https://www.ombudsman.bg/bg/n/ombudsmanat-tri-ministerstva-pusnaha-nare-2124

Относно проекта омбудсманът е категорична, че поражда много въпроси без отговори и  отбелязва, че се налагат основателни съмнения относно: определяне броя на нуждаещите се, съответно достигането до тях на схемите за подпомагане; финансовите и други средства, които ще са необходими за прилагането на наредбата;  сътрудничеството между националните и местните структури на управление; ефективната комуникация и обменът на информация с уязвимите и засегнатите от енергийна бедност; създаването и управлението на информационната система за енергийно бедните; методиката за образуване на типови цени за крайни битови клиенти на електрическа енергия; упражняването на контрол по изпълнение на наредбата и указанията по нейното прилагане.

Становището тук: https://www.ombudsman.bg/bg/n/ombudsmanat-naredba-za-energiynata-bednos-2130

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK