Българският хелзинкски комитет (БХК) обжалва постановлението на СГП, с което се отхвърля техния сигнал и постановява отказ да се разследва нататък партия "Възраждане".

Обжалването ще е пред Софийска апелативна прокуратура и настоява да бъдат анализирани в пълнота фактите по казуса и да се отстранят очевидните грешки, например превратното цитиране на решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), пише News.bg.

От БХК дават и пример за некоректно позоваване на практиката на ЕСПЧ: цитира се решение на съда по казуса с турската партия "Рефах", което било "взето с крехко мнозинство". Всъщност прокуратурата се позовава на неокончателното решение, което постановява забрана на ислямистката партия. Освен това не е професионално да се коментира какво е мнозинството на решението, а се взима под внимание резултата.

От съдържанието на постановлението се разбира, че досега прокуратурата не е предприела нищо по разследване и изясняване на фактите и обстоятелствата. Съдържанието на постановлението само привидно изглежда юридически издържано и авторитетно, но всъщност става ясно, че прокуратурата не е предприела нищо по разследване и изясняване на фактите и обстоятелствата.

В сигнала си Правозащитната организация беше посочила конкретни действия на партията, които нарушават Конституцията и Закона за политическите партии. Сега допълват жалбата си и с последващи антисемитски действия на "Възраждане", които дават основание и за прекратяването, и за разпускането на партията.

Заради фактическите грешки и логическата несъстоятелност, както и заради повърхностното разглеждане на изложените в сигнала доводи, БХК настоява висшестоящата прокуратура да отмени постановлението на Софийска градска прокуратура, както и продължава да очаква реакцията на Борислав Сарафов.