Димитър Ганев: Партията на Радев ще се цели в онези 70% негласуващи

Снимка: БГНЕС

По думите му има нарастваща апатия и все повече хора се дистанцират от изборния процес

Вероятно Румен Радев ще бъде основен кандидат за политическа алтернатива, която да мобилизира почти 70% негласуващи.

Това мнение изрази пред БНР политологът Димитър Ганев от "Тренд".

По думите му има нарастваща апатия и все повече хора се дистанцират от изборния процес. Дори около конституционните промени се наблюдава липса на интерес, посочи Ганев.

Запитан могат ли почти 70% негласуващи да бъдат ресурс за нов политически проект, включително такъв на президента, Ганев посочи, че подобен проект ще се цели "именно в тази апатия - хората, които се дистанцираха от изборния процес в последните няколко години". Според него става дума за доста повече хора от резултата на първата политическа сила сега.

Въпросът е дали ще се появи "достатъчно убедителна алтернатива, която да мобилизира този сериозен потенциал, който се крие в негласуващите".

През аватари няма да стане, коментира Ганев и даде пример с ПП и как Румен Радев ги е легитимирал. Втори път Стефан Янев се опита да се легитимира през президента. Това е отдаване на политическа енергия и е обеца на ухото за Радев - особено с ПП.

Президентът обаче не е в политическата позиция, в която беше през 2020-2021 г., отбеляза Ганев и припомни, че Радев спечели изборите тогава със 70%. "Беше общият знаменател на протеста срещу статуквото, юмрукът на промяната. Сега нивата са по-ниски", коментира политологът.

Той изтъкна още, че нивата на подкрепа за настоящия кабинет се движат около 20%. Ентусиазъм нямаше и в началото, защото "този кабинет беше роден в грях" и никой не го искаше, отбеляза Ганев. Според него се трупа политическа енергия в отсрещния лагер, който и да е той, а парламентарната опозиция в момента не е политическа алтернатива.

"Възраждане" и БСП са заплашени от евентуален проект на Радев, част от техните избиратели биха го подкрепили, смята той.

Относно представителството на ПП-ДБ, което се отразява в социологическите проучвания Димитър Ганев посочи:

"Освен че са на власт, трупат и скандали. Това в крайна сметка ще доведе до затварянето на тази общност, либерална градска общност, в едни нива, които са ни познати - които възпроизвеждаха субекти като Реформаторския блок, Синята коалиция, ДБ. ПП-ДБ се засилва в тази посока."

Борисов не желае да е в ролята на фронтмен на този кабинет, защото "не иска по този начин да прави подарък на Радев", както и защото си дава сметка, че това правителство не е популярно, подчерта още Димитър Ганев.

Във връзка с публичните изяви на Делян Пеевски политологът изтъкна, че той иска да покаже нова роля на ДПС в управлението на страната и предлага концепцията "отново ще ви върна там, където не бяхме в продължение на много години".

В конфликта с Радев се наблюдава, че Пеевски се опитва да се представя като говорител на мнозинството, заема фронтова позиция, а Радев пое с охота това нещо, изтъкна политологът.

"За тях е взаимно изгодно. Взаимно се легитимират."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK