САЩ санкционираха кандидат за президент на Северна Македония

Снимка: Infomreja.bg

Това е кметът на скопската община Карпош Стевчо Якимовски

Държавният департамент на Съединените щати обяви, че са наложени санкции на един от кандидатите за президент на Република Северна Македония и на бивш специален главен прокурор на страната. Двамата, както и най-близките им, нямат право да получават американски визи, съобщава БНР.

За бившата топ обвинителка Катица Янева в съобщението на американското дипломатическо ведомство се посочва, че докато е била на поста, е използвала политическото си влияние и власт за лично облагодетелстване. Вашингтон разполага с достоверна информация за поне един случай, в който тя е поискала и е получила подкуп, за да повлияе на съдебно производство под неин надзор.

За кмета на скопската община Карпош Стевчо Якимовски Държавният департамент обяснява санкциите с корупционни действия, включително намеса в обществени поръчки с цел лично облагодетелстване.

В черния американски списък досега бяха включени 7 известни личности от Република Северна Македония, включително бившият премиер Никола Груевски, бившият топ шпионин Сашо Миялков, олигархът Орце Камчев.

Якимoвски внесе в държавната избирателна комисия 10 000 подписа за кандидатурата си за президент. Това са направили досега още трима кандидати, сред които и настоящият македонски президент Стево Пендаровски. Още трима се очаква да ги последват днес, когато е крайният срок за регистрация за изборите, насрочени за 24 април. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK