Ще плащат ли благоевградчани още по-висока такса "Смет"?

Снимка: Infomreja.bg, депото при село Бучино

За пътя на боклука - от вкъщи до депото и парите, които даваме за обработването

Как се управляват отпадъците на Благоевград? И ще се вдигне ли още такса „смет“ за жителите на общината?

Всяка Община е длъжна да изгради система за управлението на отпадъците си. В тази системата по закон има определена йерархия. В тази йерархия първата задача на жителите е да не произвеждат отпадъци. Звучи абсурдно, но предвид съвремието, в което сме, всяко изхвърлено нещо може да има „нов живот“, а ако няма такъв – да премине през обработка и да послужи за производство на енергия, например.

Втората задача на жителите е – ако създадат отпадък, то да го използват отново.

Третата – ако създадат отпадък и не могат да го използват отново, да го рециклират.

Ако произведат отпадък и не могат да го използват или рециклират, да го съберат разделно.

За разделното сметосъбиране е важно да се знае, че то се извършва от определен оператор, който сам поема разходите по събирането и извозването на отпадъците, събрани в трите „цветни контейнера“ – за стъкло, хартия и пластмаса. Този оператор не задължава Общината (която и да е тя) и съответно данъкоплатците с никакви такси, следователно ние трябва да събираме разделно, не дължим на никого нищо за да го събере и извози до депо.

Ако събираме разделно, също така, няма Общината да плаща „отчисления“ на РИОСВ, тоест няма да плащаме толкова висок данък „смет“.

Ако отпадъците се събират смесено и изхвърлят в общ чувал, то те преминават през предварително третиране, където операторът на инсталацията го разделя.

Инсталацията за предварително третиране е една машина с поточна линия, на която работят хора, които в тежки условия на труд, разделят отпадъка.

Ако смесеният отпадък се намали, то по-малко пари ще се дават на този оператор за третирането и следователно по-малко отпадък ще бъде извозван за депониране.

Последният вариант е Общината да депонира отпадъка, ако предните възможности не са активни.

Какво се случва в Благоевград?

За да се случи разделното сметосъбиране, имаме нужда от мащабна промяна в културата за управлението на отпадъците на всеки един от нас, каза кметът Байкушев.

Финансовото измерение на разделното сметосъбиране е, че в момента Общината плаща огромни средства за управлението на отпадъците си. За всеки тон депониран отпадък (тоест разделяне на сметта, която гражданите хвърлят в общ чувал в един контейнер за смет) Общината плаща по 95 лв. на Регионалния инспекторат по околна среда и води.

Община Благоевград дължи на РИОСВ – Благоевград около 2 млн. лв. към този момент. Това са така наречените „отчисления“. Община Благоевград е направила верификации по европейски проекти за половин месец дългът на Общината от 4 е станал 2 млн. лв., каза Байкушев.

Държавата настоява Общината и жителите ѝ да си изпълнява задълженията по разделното сметосъбиране. Мотивите: средства от ЕС Община Благоевград е получила за изграждане на депо, на инсталация за предварително третиране, компостираща инсталация, за анаеробна инсталация.

„Дали сме ви достатъчно, изградете система“, казва държавата на Общината, перифразира кметът.

Община Благоевград обаче е изостанала по работата по тази система.

Депото също се поддържа от оператор, както и компостиращата инсталация, в която се „изхвърля“ така наречената „зеленина“ – всякакви отпадъци след озеленяването на общината  - косене, кастрене, почистване.

Последният елемент от системата се гради в момента – анаеробната инсталация. В нея трябва дас е събира биоразградимият отпадък (хранителните отпадъци). Задачата на Общината е този отпадък да се събира отделно, защото влизайки този отпадък в анаеробната инсталация, той започва да гние в „бункери“ и произвежда метан, а от него – електричество.

Избран оператор на анаеробната инсталация няма. На регионално събрание на 5-е общини (Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево) е взето решение не оператор да бъде общинско дружество, а да бъде избрана фирма, която може да оперира с тази система. Обществена поръчка ще бъде пусната за възлагане на дейността на оператор – тоест да бъде избрана външна фирма изпълнител.

Важно е обаче биоразградимият отпадък да се събира отделно, за да може да захранва анаеробната инсталация. Ако тя няма „достатъчно храна“, то няма да се покрият показателите за устойчивост на европейското финансиране от 41 млн. лв. общо. И това значи, че може да връщаме парите. Или казано иначе – ако инсталацията е гладна, Европа си взима парите, които ни е дала, за да я изградим.

В сряда ( на 6 декември) ще бъде обявено в сайта на Община Благоевград за обществено обсъждане предложение за местните данъци и такси.

След 14-дневния законов срок по обсъждането, предложението на кмета ще бъде внесено за гласуване в ОбС в едно с предложенията на гражданите, ако има такива. Възможно е обаче държавата на повиши данъчните оценки. Тоест от публикуването на предложението, до вземане на решението, може да има корекции в местните данъци и такси, предупреди Байкушев.

Припомняме, че казусът с таксата стигна до Върховния административен съд, който отмени първоначалното решение на миналия Общински съвет в Благоевград и от 2.9 промила таксата бе намалена на 2.1 промила.

Така, Общината трябваше да върне остатъка на тези, които вече са си платили таксата или да приспадне при следващото плащане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK