Цеков към кметове: Тази седмица подписахме най-много споразумения за общински проекти

Снимка: МРРБ

Близо 9 млн. лв. бяха осигурени днес за Община Гоце Делчев

Целта е да започнем най-бързо изпълнение на Инвестиционната програма за общински проекти. Наслука да ви е с проектите! Тази седмица подписваме най-много споразумения. Вярвам, че в следващите 3 до 5 години благодарение на инвестициите в национални и общински инфраструктурни проекти от страна на държавата Северна България ще се отлепи от дъното по отношение на икономическото развитие. За индустрията е най-важно да строим и ремонтираме инфраструктурата, а има ли работеща промишленост хората ще се завърнат.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, пред когото над 40 кмета подписаха споразумения за финансиране на общински проекти, определени като приоритетни и финансирани от държавния бюджет. Сред тях бяха кметове и заместник-кметове на общините Плевен, Летница, Иваново, Две Могили, Суворово, Чирпан, Бургас, Лесичово, Шабла, Търговище, Тервел, Бяла Слатина, Казанлък, Любимец, Козлодуй, Сапарева баня, Момчилград, Кресна, Долни Чифлик, Хисаря, Гоце Делчев, Ивайловград, Опака, Мъглиж, Царево, Нови пазар, Златоград, Сърница и др.

„Амбицията ни е до края на месец март да успеем да подпишем всички проекти, които имат готовност да се реализират от подадените до момента 1159 заявления от местните администрации, за да стартира максимално бързо работата по тях с началото на строителния сезон. Само за 40 дни експертите в МРРБ успяха да проверят и окомплектоват 900 споразумения, които подписваме ежедневно, това е огромна по мащаб работа“, коментира регионалният министър. Той призова местните власти да започнат активна работа по изпълнение на проектите, за да може част от тях да приключат до края на есента. „Общините, които успеят да изпълнят заданията си тази година, ще могат да кандидатстват с нови проекти догодина. Инвестиционната програма дава условия за здравословна конкуренция между общините, защото тези, които работят по-бързо, ще имат възможност да кандидатстват за повече средства“, коментира още Цеков.

„25 години съм кмет, но за първи път имаме подобна програма, по която държавата отпуска значителни средства към общините по ясни регламенти“, каза кметът на Летница д-р Красимир Джонев, който подписа  4 споразумения за близо 7 млн. лв. С тях в общината ще се рехабилитират улици, ще се реконструира част от вътрешна водопроводна мрежа и ще се изгражда канализация. Там започва етапно строителство на стадион с обслужваща част и ще се подобри функционалността на Центъра за настаняване от семеен тип.

Като справедлива определи програмата и кметът на Община Две Могили Божидар Борисов, който подписа споразумения за над 2 млн. лв. Със средствата ще се  ремонтира  улица „Ангел Кънчев“ в общинския център и ще се извърши реконструкция на участъци от общинския път 1082 П.К. RSE 1005 – Баниска. Кметът благодари за предоставената възможност и отбеляза, че с рехабилитацията на пътя почти цялата общинска пътна мрежа ще бъде в добро състояние.

Благодарност за одобрените проекти изрази и кметът на Община Иваново Георги Миланов, който подписа споразумения за близо 10 млн. лв. за реконструкция и рехабилитация на съществуващи водопроводи в с. Щръклево, рехабилитация 3,8 км от общински път RSE 2107/II-52, Пиргово- Мечка/ Иваново/ III-501 и реконструкция на общински път RSE 1101/III-202, Русе- Щръклево/Красен/III- 501. Кметът декларира, че за обектите има сключен договор с изпълнител и след получаване на аванса от страна на МРРБ дейностите ще започнат.

Министър Цеков посочи, че авансите ще се изплащат веднага след предоставяне на сключения договор и гаранция за изпълнение и призова кметовете да не бавят процедурите за избор на изпълнители, защото заради огромния обем работа по обекти, които започват да се реализират с национално и европейско финансиране, може да се окаже, че в следващите месеци няма да има свободни строителни фирми.

„Още следващата седмица започваме изпълнението на проектите, които подписваме днес. Чрез тях в община Чирпан ще бъдат вложени близо 3 млн. лв. за ремонт на улиците „Кочо Цветаров“ и „Фридрих Енгелс“ до републикански път II-66“, информира кметът на общината Ивайло Крачолов. С осигуреното финансиране ще се изработи инвестиционен проект за изграждане на нов детски развлекателен център в град Чирпан и ще се обновят основно откритите площадки за игра в ДДЯ „Д-р Иван Софкаров”.

Кметът подчерта, че общината залага изключително много на проектирането като важна предпоставка за привличане на инвестиции от ЕС и националния бюджет. Министър Цеков отбеляза от своя страна, че ударното проектиране на различни обекти гарантира инвестиционните програми на общините поне за 5 години напред. По този начин местните власти могат да бъдат много активни и гъвкави при всяка възможност за изпълнение на различни програми.

„Благодарим, че има програма за финансиране на общински проекти. Тя ще ни даде глътка въздух след последните  години, които бяха много тежки за общините. Ще реализираме много важни проекти за хората“, коментира Чанка Коралска – заместник-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас. Заедно с министър Цеков тя подписа споразумения за над 12 млн. лв. Средствата ще бъдат вложени за реконструкция на улиците „Индустриална“, „Чаталджа“ и „Ивайло“, както и за ремонт на общински път BGS1033 от км 3+850 /гр. Българово/ до км 4+982 /АМ “Тракия“/ПВ “Българово“/. Министър Цеков отбеляза, че Община Бургас е подала и проект за изграждане на сграда, в която да се настанят медицинските специалисти, които да работят в новоизграждащата се детска болница.

Благодарности към МРРБ и народните представители за разработената програма и свършената огромна по обем работа отправи и Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък. „Радвам се, че, за разлика от предишни години, сега средствата за капиталови инвестиции в общините бяха разпределени по ясни и обективни критерии“, посочи тя. В общината ще бъдат вложени над 17 млн. лв. за реконструкция на общински спортен обект „Колодрум“, както и за изграждане на западен вход на град Казанлък с кръгово кръстовище.

Над 7 млн. лв. се отпускат за община Плевен за ремонт на улици в града. Над 7 млн. лв. са планираните инвестиции за ремонт на улици в община Суворово и проектиране на нова детска градина. Споразумения за над 14,2 млн. лв. подписа и кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров. Одобрени са проекти за  изграждане на покрит пазар в търговски комплекс и офиси, преустройство на бившата земеделска банка в изложбени зали, ремонт на Спортна зала „Иван Ангелов“ и  допълнително водоснабдяване за с. Овчарово.

Близо 9 млн. лв. бяха осигурени днес за Община Гоце Делчев за благоустрояване на площадите в селата Мосомище и Корница и реконструкция и рехабилитация на път BLG 1091 (II-19, Добринище - Гоце Делчев) Брезница. Близо 7 млн. лв. са одобрените днес споразумения за община Момчилград за реконструкция и обновяване на съществуваща обществена сграда „Лятно кино“, реконструкция и архитектурно оформление на Централен градски площад и ремонт на близо 2 км от пътя към махала Ауста. 4 споразумения бяха подписани и с община Бяла Слатина за над 11 млн. лв., които ще бъдат вложени в ремонт на улици и обновяване на тротоари в селата Търнава и Алтимир, както и ремонт на главната пешеходна улица.

С кметовете от Северна България министър Цеков обсъди и възобновяването на строителството на АМ „Хемус“. До края на март започва мобилизация на строителните фирми за завършването на участъци 1, 2 и 3. За следващите лотове – 4, 5 и 6 се очаква в средата на годината да бъдат издадени разрешителни за строеж, а до края на годината – и за участък 9. За 7-ми и 8-ми участък предстоят процедури за препроектиране. Според министър Цеков е напълно реалистично до края на 2026 г. по магистралата да се пътува до Плевен. Предстои и възлагане на процедура за оценка за въздействие върху околната среда и на двата варианта за трасе на АМ „Черно море“.

Министър Цеков информира кметовете и че всеки момент ще започне подписването на споразумения с общините за саниране на блоковете, одобрени по Етап I на Плана за възстановяване и устойчивост. До 28 март е удължен срокът за подаване на проекти по Етап II на процедурата. По думите на министъра към момента са подадени проекти за половината от наличното финансиране в размер на 282 млн. лв.

Процесът по преглед на подадените заявления от експертите на МРРБ и подписване на споразумения за финансиране на проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти продължава. Министър Цеков разписа до момента 456 споразумения с над 120 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти. Те са на обща стойност 1,059 млрд. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK