Парк "Рила": Търгът за хижа "Македония" няма да бъде спрян, статутът на хижата остава същият

Снимка: Infomreja.bg

В периода 2018-2019 г. е водено дело за деактуване на обекта

Няма да бъде отменен търгът за отдаване на концесия на хижа „Македония“, която се намира в границите на Национален парк „Рила“.

Това заявиха за ИНФОМРЕЖА от Дирекцията на парка след оправено запитване по темата.

Няма основание конкурса да бъде прекратен или отменен, т.к. процедурата по провеждането е изцяло съобразена с всички изисквания съгласно действащото законодателство, е официалният отговор на институцията.

Хижа Македония е придобита с Акт за публична държавна собственост № 3191/22.11.2016 г. издаден от областния управител на Благоевград с предоставени права на управление на МОСВ – Дирекция „Национален парк Рила“. При провеждане на процедурата са спазени изискванията на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагането му, уточняват от НП.

В периода 2018-2019 г. е водено дело за деактуване на обекта, по което Дирекцията на Парка не е страна. След 2020 г. Дирекцията е въведена във владение на обекта и е стартирала процес по провеждане на конкурс за възмездно възлагане на туристически дейности в хижа „Македония“ по реда на Правилника с оглед осигуряването им в района, включващо и поддръжка на хижата.

До момента не е провеждан конкурс, тъй като след въвеждането на Парка във владение са проучени възможностите за бъдеща концепция и визия за възлагане извършването на туристически дейности в хижа „Македония“, като в последствие са изготвени и необходимите документи за провеждането на изискуемата процедура по реда на Правилника.

Припомняме, че до казуса се стигна след като стана публично известно, че се провежда търг и опасенията на Туристическо дружество „Айгидик“ са, че може хижата да бъде отдадена на собственик, който да не я стопанисва както досегашните, дори хижата да бъде затворена за туристи.

От НП „Рила“ уточниха и следните въпроси, зададени от медията ни:

Как досега НП „Рила“ е уреждал отношенията си с хижарите Петър Груйчев и синът му Димитър, който в момента поддържа обекта, и ТД „Айгидик“?

Дирекцията на Парка е въдена във владение на х. Македония след 2020 г. и във връзка с обявяването на конкурс за възлагане на извършване на туристически дейности по реда на Правилника за условията и реда за управлението, възлагането на дейностите по поддържане и възстановяване, възлагането на туристически дейности, охраната и контрола в горите, земите и водните площи в защитените територии - изключителна държавна собственост са подготвени необходимите документи и процедура.

Обектът е подържан от досегашните ползватели с цел осигуряване на опазването и функционирането му до провеждане на конкурса.

Верни ли са твърденията на г-н Големеев, че ръководството на НП се опасява, че ще бъде обвинено в безстопанственост?

Посочените твърдения не отговарят на истината, тъй като и до настоящия момент хижата се стопанисва по предназначение и се опазва адекватно от дирекцията на Парка.

Как може да бъде защитена хижата и че ще остане такава, след като бъде придобита от дружество, спечелило търга?

Хижа „Македония“ е публична държавна собственост, като конкурса предвижда сключване на договор за срок от 5 години за възлагане извършването на туристическите дейности. Хижата ще се стопанисва по предназначение за целите на управлението на парка и обслужване на посетителите му, което съгласно действащото законодателство не може да бъде променено.

Ето и хронология на събитията:

Хижа „Македония“ е построена през 1932 година от доброволци, както и още много хижи в страната. В 90-годишната ѝ история обаче хижата не е била нито на държавата, нито на дружество – била е ничия. Абсурдността идва оттам, че след издигането на каменната постройка в полите на Малък и Голям Мечи връх, държавата – преди и след 1989, не поема отговорност за собствеността и тя остава „висяща“, а поддръжката на обекта се извършва от Туристическо дружество „Айгидик“ (което през годините променя името си, но в същността си е едно и също). През 2016 година с решение на Бисер Михайлов (ГЕРБ) хижата е „дадена“, актувана на Национален парк „Рила“, в чиято територия се намира сградата.

Според председателя на дружеството – Иван Големеев, хижата трябва да бъде собственост на спортно-туристическа организация, която да се отчита прозрачно пред обществото. Например Българският туристически съюз.

Две са исканията, които ще бъдат отправени към компетентните органи на среща на 15 март в зала „22 септември“ в Благоевград, за деактуване на хижата и отнемането ѝ от Парка, както и за спиране на търга.

А причината Парк „Рила“ да отдава хижата е проста, в задълженията на Дирекцията не попада търговска дейност, затова ръководството трябва да се „отърве“ от бремето си.

През 2016 година областен управител актува хижата като собственост на НП „Рила“. Повечето хижи в България нямат собственост, те просто съществуват. Никой не се е ангажирал във времето да си актува като нечия собственост. От НП „Рила“ нямат право на стопанска дейност. Пред тях стои дилемата, че могат да бъдат обвинени в безстопанственост. И те я отдават под наем. Сега тече търг. Ние обаче няма да оставим хижата, тъй като има изисквания, по които да се участва в търга. По-важното обаче е, че такива хижи в България са владения на национални паркове. Идеята ни е да изложим намеренията си за национална подписка до Народното събрание всички подобни хижи да бъдат декатувани като собственост на паркове. И да бъде актувано като собствено на национално представена спортно-туристическа организация, каза Иван Големеев пред ИНФОМРЕЖА. Той е председател на Туристическо дружество „Айгидик“.

Тази хижа се стопанисва от ТД „Айгидик“, което има сводка за заплати на хижари, документи за извършвани ремонти. Ние обжалваме провеждането на търга именно с подобни доказателства – едно от които е, че са направени за последните 16 години 180 000 лв. разходи за подобрения, без заплати на хижарите, допълни Големеев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK