Сълзи в очите на Стилиян Петров, 20 000 зрители подкрепиха "Мач на надеждата"

Снимка: БТА

Срещата беше изпълнена с много емоционални моменти, с няколко прекъсвания на играта

"Мачът на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров и неговата фондация, противопостави отбори на родни и световни звезди и завърши при равенство 3:3, пише БНР. 

Двубоят беше организиран с благотворителна цел и се състоя на Националния стадион "Васил Левски", а приходите ще бъдат дарени на болници и организации, които помагат на хората, които се борят с онкологични заболявания. Самият Петров се пребори с подобно заболяване преди години и това го мотивира да работи в тази посока.

Срещата беше изпълнена с много емоционални моменти, с няколко прекъсвания на играта, поздравления за организатора от най-големите звезди, пристигнали в София. Самият Стилиян започна мача за отбора на Световните звезди, през второто полувреме влезе в игра за България и взе капитанската лента от Христо Стоичков. Петров остана на терена до 82-рата минута, когато беше заменен от старши треньора на Черно море (Варна) Илиан Илиев. Излизането на бившия капитан на България и Селтик в 82-рата минута беше съпроводено с артистично изпълнение на популярната песен "You'll Never Walk Alone", известна от 1963-та. Петров напусна терена със сълзи в очите, като беше поздравен от всички участници на терена и от вече излезлите от игра.

"Благодаря на всички, че помогнахте на мен, семейството ми и сега на хората, които се борят с тази коварна болест. Преди 11 години не знаех дали ще мога да застана отново пред вас, но сега имах отново удоволствието да облека националната фланелка. Разчувствахте ме, ние сме обединен народ и аз се гордея да бъда българин", заяви Петров секунди след края на шоуто.

Българският отбор откри резултата в 4:10 минута, когато Димитър Бербатов вкара с глава. Бербатов започна атаката, подаде на ляво на Мартин Петров, а неговият приятел и бивш съотборник в ЦСКА и в националния отбор му центрира на главата. Топката се отклони в крака на Алън Хътън от отбора на Световните звезди и влезе в мрежата на Шей Гивън. Секунди по-късно срещата беше прекратена заради аплодисментите в 5-ата минута в подкрепа на бившия национал и треньор на националния отбор Петър Хубчев, който се бори с левкемия. В 19-ата минута Световните звезди изравниха резултата чрез бившия нападател на Арсенал Робер Пирес, който получи топката от Хенрик Ларсон и от близо прониза вратаря Здравков.

Срещата беше прекъсната още веднъж секунди след това - в 19-ата минута, с какъвто номер Стилиян Петров игра в по-голямата част от кариерата си. На терена нахлуха попзвездите Любо Киров, Владимир Ампов-Графа и Орлин Павлов, които поздравиха публиката със свое изпълнение на песента "Заедно".

Хенрик Ларсон обаче показа, че се намира в отлична форма и вкара за 1:2 за гостите в 30-ата минута. Българският отбор реагира само след две минути и изравни чрез оказалия се на върха на атаката Георги Пеев, който се възползва от втората асистенция в мача на Мартин Петров. Минута преди края на първото полувреме и късметът се усмихна на българския отбор, след като Ашли Йънг от три метра улучи гредата на опразнената врата след пробив и пас от дясното крило на Луис Гарсия. Мартин Петров след две асистенции успя и да се разпише в 51-ата минута. Той беше изведен по прекрасен начин от Красимир Балъков, избяга от защитата и търколи топката покрай излезлия да го посрещне вратар Карл Икеме. Бившата звезда на Челси Джо Коул изравни за 3:3 в 74-ата минута с чудесен индивидуален пробив. Той получи топката на границата на наказателното поле, мина през Михаил Александров и Велизар Димитров и прати топката под плонжа на Димитър Иванков.

Мачът уважиха президентът на България Румен Радев, министър-председателят Николай Денков, двамата седнаха един до друг. В същата ложа бяха министърът на спорта Димитър Илиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Близо 20 хиляди души уважиха събитието, което имаше благотворителен характер.

Историческата дата 6 септември присъства на официалните екипи на "Мача на Надеждата". Върху номерата на екипите е прокламацията на княз Александър I Батенберг, с която той се обявява за "Княз на Северна и Южна България". Така се отдава почит на Съединението на България, празникът, на който се състоя мачът. И се съчетават битките за единна България и тази за живота на онкоболните. 

“Чувствам се изморен, тъй като отдавна не съм играл на такъв терен, но каузата беше невероятна, благородна. Радвам се, че доста мои колеги присъстваха на мача и успяхме на този паметен ден да зарадваме хората със събраните средства. Чувството е неописуемо - да играеш пред пълен стадион, да чуеш българския химн… Имаше доста млади футболисти в техния отбор. Това не е очевидно, а очевадно. Така или иначе те са дошли за каузата. Вкараха се 6 гола и мисля, че хората останаха доволни. Бих отправил апел да има по-често такива събития, за да се помага на хората”, каза след мача изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров.

Димитър Димитров, който изведе отбора на българските легенди в "Мача на Надеждата", изрази надежда, че с тази благотворителна инициатива са дали надежда на хората, които се борят с коварната болест.Смятам, че победителят трябва да бъде каузата. Надявам се с нашето присъствие да сме дали някаква надежда на тези хора, които се борят с тази неприятна болест.  Като личен пример мога да кажа, че в този момент най-важни са подкрепата и положителната енергия, която човек може да получи. Това нещо изключително много ми помогна", сподели Димитров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK