Край на консултациите. ИТН пред Радев: Преговорите са гнусотия!

Снимка: Президентство

ОБЗОР на политическия цикъл от срещи между партиите и Радев

Приключва цикълът от консултации с вашата група – по брой, но не и по качество. Целта е с тях да се подпомогне съставянето на правителство. Директно питам: как виждате остатъчният политически ресурс за съставяне на ново управление в това НС. Как виждате това да се случи, ако първият и вторият не се реализират. Имате ли формула за третия мандат? Виждате ли нова политическа конфигурация?

Тези въпроси президентът отправи към представители на ИТН, които се явиха на консулатциите на "Дондуков" 1.

Да следим преговорите несглобкаджийски партньори е силно казано. Те се провеждат зад затворени врати. Това не са открити и честни преговори, както се заявява по медиите, това е задкулисен пазарлък за постове, пари и регулатори, които уж трябва да се независими. Хората там ще варят политиците, които са ги избрали. Парламентът бе изчерпан още от самото начало, защото партиите, излъгаха избирателите си. Управлението бе порочно. Няма закон, който не е променен поне 4-5 пъти. Едни изключително вредни промени в конституцията, част от тях бяха направени просто защото сте Вие. Те не разсъждават къде е мои човек, къде не е. Политическата въртележка се сменя и тогава хора, преили мракобесни закони, могат да получат същото от собствените си закони. Политическата мисъл липсва. В тоя парламент няма смисъл, хубаво е да се отиде на предсрочни избори. За нас подходът е експертно правителство с широка подкрепа и партиите да носят отговорност за експертите, които са представили. То трябва да има програма по сектори и стъпки за действие. Тази форма може според нас да се реализира в следващ парламент. ПП-ДБ няма да имат толкова представители в НС, ние ще имаме повече. Други партии също. Ако има разум сред партиите може да се върви в тая посока.

Йорданов определи като „отвратително“ разпределението на регулаторите, а преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – като „гнустия“.

Дали виждаме потенциал за създаване на нещо ново в 49 НС? Ако си представим, че тези, които преговарят, то те преговарят като роднини, събрани в болничната стая, които се чудят дали днес да спрат живото поддържащите машини на болния. Толкова за потенциала, който виждаме, заявиха от ИТН.

С партията на Слави Трифонов приключи, както зави и самият президент, цикълът от консултации за връчване на мандат.

В рамките на два поредни дни от началото на седмицата, на среща при Радея бяха от ГЕРБ-СДС, като най-голяма по численост група в НС, ПП-ДБ, ДПС, Възраждане, БСП и ИТН.

Вчера от управляващото мнозинство обявиха, че преговорите продължават и че им трябва още време, а от ДПС категорично обявиха, че са незаобиколим фактор в управлението.

На консултациите не присъстваха Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Същевременно пред Радев бе изразена позиция и от двете коалиции, че на България не са ѝ нужни избори отново.

Не на такова мнение бяха днес трите партии – който самият Радев определи като опозиция.

Въпросът пред тях бе един: би ли могла всяка една от тях да състави кабинет с третия мандат, ако първите два не бъдат реализирани.

И Костадин Костадинов, и Нинова, и Йорданов казаха „да“ на предсрочни избори, както и че могат да съставят правителство.

Йорданов и Нинова  проведоха спокоен диалог с президента, изразявайки своята позиция – че за 9 месеца правителство е договаряло разпределение на властта, но промените в Конституцията и липсата на грижа за хората и проблемите им е абсурдна.

Не обаче спокоен бе тона на Костадинов пред Радев, който предупреди лидера на формацията на смекчи изказа си.

Костадинов заяви, че България е управлявана от чужди държави и посолства, че изборите са наложителни и също така – Радев бил виновен за това, че не е възпроизведен референдум за защита на българския лев.

Президентът три пъти повтори, че се е съобразил с решението на НС и че е абсурдно от Възраждане да настояват за законност, а да искат от президентската институция да извършва незаконни действия.

Предстои Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 49-ото НС, както и дали ротацията ще се осъществи и докъде ще стигнат преговорите между двете водещи коалиции и досегашни партньори в управлението.

ПОВЕЧЕ ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK