С митинг отбелязват една година от протестите в Гърмен

Снимка: Infomreja.bg, архив

С митинг по случай една година от протестите в Гърмен отбелязват днес в размирната община. В 18 часа на митинг се събират пред община Гърмен протестиращи и жители на селото и общината, обяви председателят на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен”, Иван Кременлиев. Една година по-късно нещата си остават същите, въпреки гръмките обещания на институциите, че проблема с незаконните къщи и постройки в ромския квартал „Кремиковци“ ще бъде разрешен, коментира още Кременлиев.

След сблъсъците преди година в Гърмен започнаха протестите на местните хора срещу ромските набези и незаконното  строителства в гетото. ДНСК възстанови изпълнението на заповедите за събаряне на 124 незаконни къщи и постройки в „Кремиковци”, издадени от институцията при предишното управление на община Гърмен, в следствие на което при изключително драматични обстоятелства и засилена охрана на жандармерия и полиция, бяха  разрушени около 10 от незаконните къщи и сайванти.

След намесата на правозащитни организации изпълнението на процедурите по събарянето на незаконните къщи в гетото бе преустановено. Общинският съвет и кметът Минка Капитанова направиха всичко възможно да осигурят временен покрив на останалите без покрив роми, както и за живеещите в 124-те къщи с предписания за събаряне, но се оказа, че на територията на общината няма подходящи постройки за подслона им, а там където има жителите на съответните  населени места дадоха сериозен отпор в знак на несъгласие в селата им, макар и временно да бъдат настанени ромите от „Кремиковци“.

В последните месеци като част от усилията за преодоляване на кризата в гърменския ромски квартал, кметът на общината Минка Капитанова направи два опита за  внасяне в ОБС предложение за гласуване изработването на ПУП, но  предложението й под натиска на протестиращите бе отхвърлено от общинските съветници. 

Преди седмици за туширане на напрежението между гърменци и роми се намеси и председателят на ПФ Валери Симеонов, чието мнение бе, че е наложително да бъде изработен  ПУП за  ромския квартал.

Напрактика лидерът на патриотите - депутатът Валери  Симеонов преповтори становището на регионалния министър Лиляна Павлова от преди година и на областния управител Бисер Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...07:50 - 24.05.2016
Някой позна,че това са кремиковските цигани и смени снимките, другия път не се излагайте така, ама и тия около 30 човека приличат на Айдаровите.
Въведете име...01:23 - 24.05.2016
защото му се плаща да ги мрази затова ги мрази забравя когато ги използваше най рационално
Въведете име...13:53 - 23.05.2016
На снимката не са ли циганите? И Кременлията прилича на тях,не знам защо ги мрази?
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK