МВР се подготви за празниците със строг контрол

Снимка: Infomreja.bg

Великден идва, а с него и мерките за безопасност

Очаква се засилен трафик от пътуващи зад граница и към нашата страна. Осигурени са допълнителни екипи, които да поемат обслужването на преминаващите, съобщи главен инспектор Светослав Шарлаганджиев от Главна дирекция „Гранична полиция“. С цел оптимизиране на работата на всички гишета по граничните пунктове са проведени срещи с колегите от съседните държави, уточни гл.инспектор Шарлаганджиев, който апелира гражданите да подготвят предварително необходимите им за преминаване документи.

През последния месец на територията на цялата страна служителите на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха обстойни проверки на общо 1870 обекта - православни храмове, места  за настаняване и заведения, където се очаква по-голямо струпване на хора, съобщи комисар Георги Толин от ГДПБЗН. Експертите са издали 87 предписания, осигурено е и дежурството на противопожарни автомобили и екипи около големите православни храмове.

Домовите кражби през първото тримесечие на годината са с 266 по-малко от тези за същия период през предходната година, посочи инспектор Росен Белишки от „Криминална полиция“ в ГДНП. Независимо от това, той обърна внимание на гражданите, които ще пътуват, да обърнат внимание на защитата и сигурността на домовете си. През всичките почивни дни ще има засилено полицейско присъствие, планирани са и специализирани операции.

Засилено полицейско присъствие е осигурено както около гарите и автогарите, така и около храмовете, допълни инспектор Милорад Йорданов от „Охранителна полиция“ в ГДНП. Той напомни, че по закон в храмовете е забранено носенето на оръжие и ползването на пиротехника и въоръжени няма да бъдат допускани. На проведени срещи с местните власти и частните охранителни фирми са обсъдени начините за обмен на информация, обърнато е специално внимание и на фирмите, които извършват инкасова дейност.

Очаква се интензивен трафик през следващите дни, напомни комисар Мария Ботева от „Пътна полиция“ в ГДНП. Тя призова гражданите да подбират добре времето, в което ще тръгнат на път, да проверят маршрутите, както и техническата изправност на автомобилите. Предприети са всички необходими мерки за минимализирането на пътни инциденти, създадена е организация за провеждането на специализирана полицейска операция, целта на която е недопускане на управлението на МПС употреба на алкохол и наркотични вещества. Комисар Ботева коментира, че в самите празнични дни контролът на скоростните режими ще бъде  засилен, при необходимост екипите ще подпомагат и трафика. 

От МВР напомниха, че при критична ситуация хората могат да сигнализират по всяко време в денонощието на телефон 112.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//