Бежанци от войните в бивша Югославия днес ще получат 250 новопостроени апартамента в Белград

Снимка: БТА

8 900 семейства все още нямат покрив над главите си

Бежанци от войните през деветдесетте години в Босна и Херцеговина и Хърватия днес ще получат ключовете от 250 новопостроени апартаменти в белградското предградие Овча в североизточната община Палилула, които ще им бъдат връчени от президента на Република Сърбия Александър Вучич,  съобщи Танюг. На церемонията по връчването на ключовете ще присъстват посланикът на  делегацията на Европейския съюз в Сърбия Еманюел Жофре, комисарят за бежанците и миграцията Наташа Станисавлевич, министърът на европейската интеграция Таня Мишчевич и други.  

Апартаментите са построени като част от проект 8 на Регионалната жилищна програма в Република Сърбия, съобщиха по-рано от Комисариата за бежанците и миграцията на страната. Досега Сърбия е осигурила жилища за 27 925 семейства със средства от сръбския бюджет и дарителски средства. Най-голям дарител е Европейският съюз чрез Регионалната жилищна програма.

Регионалната жилищна програма е съвместна многогодишна програма на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия, която има за цел да осигури трайни жилищни решения за най-застрашените бежански семейства в региона. В Сърбия 24 700 души от Хърватия и Босна и Херцеговина все още се водят за бежанци, като 8 900 семейства все още нямат покрив над главите си, заяви за Танюг комисарката за бежанците и миграциите Наташа Станисавлевич. 

Семейство Биелич от Краина, Хърватия, пристига през 1995 г. по време на операция Буря. Те разказват, че е било трудно да напуснеш дома си и да отидеш в неизвестното.

"Нямам какво да кажа, беше трудно да се живее, не познаваш града. Живеехме като наематели", казва Джуро Биелич от Хърватия. Съпругата му Лиляна Биелич заяви пред Танюг, че дъщеря им, която за съжаление е болна, е дошла със съпруга си. "Живеем на територията на Белград, но се преместихме. Сега сме в Земун. Покривът над главата ми означава много за мен, казва жената и добавя, че семейството получава социална помощ от 22 000 динара. Дъщеря им също ще се нанесе в новия апартамент. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK