Дейвид Камерън пред Денков и Габриел: Да покажем на Путин, че е сбъркал

Снимка: МС

Премиерът уточни, че акцент на срещата е била и ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да се осигури

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещнаха с министъра на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън в Министерския съвет. „С Дейвид Камерън, който е човек с огромен опит, с огромен поглед в дълбочина на политическите процеси и на световната сцена, и в Европа, и на Балканския полуостров обсъдихме теми от взаимен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на общия брифинг на тримата.

Премиерът уточни, че акцент на срещата е била и ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да се осигури, съобщават от Правителствената информационна служба. „Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа и това не е национален въпрос, а такъв който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и десетилетия“, каза още акад. Денков.

Премиерът посочи, че разговорите с лорд Камерън са били изключителни полезни и биха могли да има дългосрочни положителни последици по отношение на някои от идеите, които са били обсъдени.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също благодари на британския си колега за конструктивния разговор. Тя потвърди, че България и Обединеното кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО и допълни, че двете държави споделят общи ценности, търсейки заедно решения за глобалните и регионални предизвикателства. Мария Габриел открои също като акцент на срещата продължаването на съвместната подкрепа за Украйна. “Помощта е финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа и ще продължи толкова, колкото е необходимо“, категорична бе вицепремиерът.

Тя отбеляза, че високо ценим сътрудничеството между двете държави чрез вече реализирани съвместни операции, съвместни екипи за разследване в сферата на борбата с нелегалната миграция, киберпрестъпността и трафика на хора, както и подкрепата на Великобритания за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

От своя страна Дейвид Камерън изтъкна, че България е важен съюзник в НАТО и икономически партньор за Великобритания. „Обсъдихме твърдата подкрепа за Украйна, която се бори с незаконната война. Няма нищо по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. България показва солидарността си, както го прави и Великобритания, в подкрепа на борбата срещу тази  агресия.

Разполагаме с икономически, военни и дипломатически възможности. Единственото необходимо сега е политическа воля от  страна на държавите, които подкрепят Украйна ", каза още лорд Камерън. Външният министър на Обединеното кралство поздрави страната ни за усилията за енергийна диверсификация и отказа от руски газ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK