Нетаняху заяви пред сенатори републиканци в САЩ, че войната в Газа ще продължи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Демократите се борят с партийните разногласия около хуманитарната катастрофа в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви пред сенатори от Републиканската партия на САЩ, че страната му ще продължи усилията си да победи палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Нетаняху говори пред републиканците чрез видеовръзка почти седмица след като лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър произнесе реч, в която заклейми израелския премиер като "препятствие пред мира" и призова за нови избори в Израел.

Нетаняху отдавна е на страната на републиканците, които обвиняват Шумър, че се опитва да го свали от власт, отбелязва Ройтерс.

Нетаняху "ще направи това, което е казал, че ще направи. Ще го довърши", каза пред журналисти сенаторът Джим Риш след днешния разговор с израелския лидер.

"Помолихме ... го за актуална информация за войната, освобождаването на заложниците и усилията за победа над Хамас. Казахме му, че Израел има пълното право да се защитава, и той посочи, че точно това ще продължат да правят", заяви сенатор Джон Барасо.

По-рано в сряда републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви пред репортери, че мисли да покани Нетаняху да говори пред Конгреса, въпреки че такива покани към чуждестранни лидери обикновено се отправят както от Джонсън, така и от Шумър в качеството му на лидер на мнозинството в Сената.

Демократите се борят с партийните разногласия около хуманитарната катастрофа в Газа.

Войната в палестинския анклав започна, след като на 7 октомври Южен Израел бе нападнат от бойци на "Хамас". Тогава по официални данни на израелските власти палестинските ислямисти убиха 1200 души и плениха 253, припомня Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK