Кюстендилският вестник „Наблюдател“ спря да излиза

Снимка: Личен архив

Докато медиите в повечето областни градове се множат, то в Кюстендил те се закриват. Такава вече е съдбата и на единствения седмичник – вестник „Наблюдател“, чийто последен брой бе по Коледа.

Тъжно, но факт! В продължение на 12 години медията информираше за най-важните събития обществеността всяка седмица, по-точна в сряда. Тази сряда обаче е различна.

Според хора от редакционния екип, „Наблюдател“ спира да излиза заради липсата на средства. Вестникът беше единствен в областния град.

Малко преди това подобна участ имаше и кюстендилската телевизия „Колор“, която бе сред първите създадени в града.

Едва наскоро, след няколкомесечно прекъсване, беше възстановена информационната емисия на единствената кабелна телевизия в града.

"Почти във всички градове хората си имат вестници, телевизии, радиа. Сайтове са все повече и повече. В Кюстендил обаче просъществуването им е доста трудно. Защо ли? Надяваме се поне тези, които ги има да продължат да ни информират“, коментираха пред ИНФОМРЕЖА кюстендилци.

Ето какво обяви и от личния си профил дългогодишният журналист Виолета Атанасова:

Днес е сряда, денят за вестник "Наблюдател". Първата сряда от Новата година. Обикновено първият брой след празниците се пропуска, защото и журналистите, и печатарите също имат право да празнуват. Та днес вестник "Наблюдател" няма. Ала няма да има и следващата сряда. И по-следващата. Мдааа. Една по една кюстендилските медии си отиват. Години наред един Валери Ненов издаваше вестник и колкото и да сме плюли по това печатно издание, за немалък период от време то беше единственият документ за това, което се е случвало в Кюстендил. Дори когато един вестник само плюе или само възхвалява - това също е документ. Сега вече няма вестник - няма документ.Телевизии също няма. Не говоря за местен канал за излъчване на концерти. Ако не ми минат вдъхновението и нахъсаността, някой ден ще взема да се заровя в библиотеката и да направя един обзор само от заглавията на материали във вестниците "Пауталия", "Нова България" и "Наблюдател" - така, да си поприпомним годините, идеите, имената и енергиите на прехода. Това е документ. Толкова интересни неща могат да се припомнят по този начин! Цяла книга би станало, цяла докторантура. Сбогом и на теб, вестник "Наблюдател"! Явно и ти вече не си нужен. Кой и от вас накъдето види, колеги! "Стената вече свърши свойта роля. Напускам аз, като за прошка моля" - бай Шекспир, "Сън в лятна нощ", пето действие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK