Жители и гости на Разлог отбелязаха 120-годишнината на Илинденското въстание

Снимки: община Разлог

Те сведоха глави пред мемориала на Илинденци в местността Предел

С музикална програма, възпоменателна церемония и военен ритуал по полагане на венци и цветя с участието на Трето бригадно командване - Благоевград, със заместник-командир полк. Калчев, жители и гости на община Разлог отбелязаха 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

По време на събитията, организирани от община Разлог пред паметника на Илинденци в местността "Предел", днес Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“ изпълни песните "Песен за Гоце", "7 години", "Цвете от Пирина".

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за героите, загинали за свободата на България, а кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов и г-жа Мария Димова, областен управител на област Благоевград, направиха обръщение към всички присъстващи.

“На този паметен ден, изразяващ непобедимия български дух, пред олтара - символ на гордостта и българската храброст, се прекланяме пред подвига на героите, оставили костите си пред светилището на Отечеството! В знак на искрена почит и признателност нека отеква посланието ни, че помним кървавите събития от 1903-та година, и носим в сърцата си хилядите загинали по време на националнообединителни борби, приели и предаващи посланието за силен и единен народ!”, отправи своето послание инж. Гърменов.

Под съпровода на Духов оркестър към Народно читалище „15 септември 1903 - 1909 г.“ – град Разлог, пред духовната сила и саможертвата на участниците в Илинденско-Преображенското въстание, глави сведоха инж. Венцислав Гърменов, председателят на Общински съвет-Разлог, д-р Мария Копанарова, зам.-кметът по икономическите и правните въпроси Иван Гюров, кметове на населени места от община Разлог и областта, народни представители, признателни жители и гости на Разлог.

В знак на признателност  пред мемориала на Илинденци цветя поднесоха инж. Венцислав Гърменов, г-жа Мария Димова и Александър Мацурев (зам.-областен управител на област Благоевград), д-р Мария Копанарова. От името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков венец положи полковник Георги Калчев (зам.-командир на 3-то бригадно командване - Благоевград), кметове на населени места от община Разлог, Иван Кадев (кмет на община Банско), Атанас Стоянов (кмет на община Сандански), Апостол Апостолов (кмет на община Симитли) и Вилимир Александров (председател на Общински съвет-Симитли), г-н Костадин Стойков (народен представител от 49-тото Народно събрание), г-н Николай Шушков от името на Национален комитет за отбелязване на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, Народно читалище “15 септември 1903-1909 г.”, представители на политически партии, признателни жители и гости на община Разлог.

През 1903 г. в с. Смилево, Битолско, на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. Въстанието, белязано от трите християнски празника, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.

Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия (днешен Разлог)-центърът на въстанието, са изгорени.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

Поклон пред героизма и решителността на въстаниците!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK