Хайдути и моми с носии се веселиха на Мрътва полена над Банско

Снимка: Община Банско

Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание със специален събор, проведен в местността Мрътва́ поле́на (Чалин валог).

Организатори на събитието бяха Туристическото дружество "Вихрен" и Община Банско, които почетоха героите от национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

В своето обръщение представителят на ТД "Вихрен" - Димитър Юлев, подчерта важността на въстаническата епопея от 1903 година, като една от най-съществените борби за националното освобождение на българските земи в Македония и Одринска Тракия.

„И днес помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна смърт, за да останат безсмъртни в народната памет“, припомни една от най-трагичните страници в историята на Банско кметът Иван Кадев.

Съборът беше изпълнен с автентична атмосфера, създадена от участниците от Националното хайдушко движение, Елена Калайджиева, фолклорните и танцови формации "Бански фукли", "Мераклии", "Пиринско настроение", "Еуфория", "Пирински бисери" и "Банскалии". Младите и талантливи певици - Михаела Бояджийска, Катерина Юнчова и сестрите Ивана и Ивона Малчови, създадоха на присъстващите празнично настроение и повод за радост, съобщават от Община Банско.

 

 

КОМЕНТАРИ

Sabri Alish07:31 - 01.08.2023
Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK