Президентът: Не бива да допускаме здравната криза да стане хуманитарна

Снимка: Прессекретариат

Държава не бива да работи само с ограничения, наказания, глоби и арести

Паралелно със здравната криза се развива и икономическа и социална криза. Държава не бива да работи само с ограничения, наказания, глоби и арести, а трябва да има ясна политика в подкрепа към нуждаещите се хора. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на изпълнителната власт и с Националния оперативен щаб, която държавният глава инициира, за да се обсъди изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

„Ако ние не действаме сега, здравната криза може да се превърне в хуманитарна за хиляди българи. Нашите възможности са скромни, но и нуждите на хората са много по-остри, защото голяма част от тях нямат никакви финансови резерви. Не трябва да допускаме да стане така, че един ден гладът да победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат наистина непредсказуеми“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че в момента най-важно е да се защитят животът и здравето на българите, но също така да се предприемат действия за  справяне с икономическото и социално измерение на кризата.  Румен Радев изрази очакване правителството, подкрепено от парламента, да намери необходимите мерки и то в диалог с работодателски, синдикални организации, както и с банковия сектор.

Трябва да отговорим на сериозните и фундаментални въпроси как след настоящата криза ще функционираме като държава и обществен модел, заяви още президентът. По думите му, е необходимо да се преосмисли и прецени при наличие на следваща криза какви ще бъдат ресурсите и запасите, с които страната разполага, какви ще са функциите на системата за сигурност, здравеопазване, образование, електронно управление и изобщо цялостният обществен модел. Държавният глава се ангажира, че ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по тези теми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK