Брюксел предложи спешен план за действие на Италия за справяне с миграционната вълна

Снимка: gettyimages

Фон дер Лайен призова за европейска солидарност

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес по време на визита на малкия италиански остров Лампедуза план за спешни действия за подпомагане на Рим в управлението на миграционните потоци от Северна Африка. Фон дер Лайен отправи от Лампедуза и призив към европейските партньори на Италия да проявят солидарност, обобщава Франс прес.

След като посети заедно с Мелони центъра за прием на мигранти на Лампедуза, Фон дер Лайен представи в детайли плана в 10 точки за спешни действия с цел управление на възникналата спешна ситуация, по-доброто разпределяне на кандидатите за убежище между страните членки, улесняване на връщанията на мигранти и предотвратяването на епизоди на масови пристигания на мигранти, които поставят под силно напрежение логистичните и административните способности на Апенинския полуостров.

Този план съчетава твърдост спрямо трафикантите и улесняване на законните пътища за влизане в европейското пространство за кандидатите, които са подходящи да получат убежище.

В краткосрочен и средносрочен план европейските партньори на Италия, първа страна, в която влизат мигрантите в ЕС по този миграционен път, трябва да поемат своя дял, заяви Фон дер Лайен.

"Нередовната имиграция е европейско предизвикателство, което има нужда от европейски отговор", подчерта тя на пресконференция на остров Лампедуза. "Призоваваме другите страни членки да използват механизма за доброволна солидарност", заяви тя.

"Това е бъдещето на Европа, което е поставено на карта тук" от своя страна заяви Джорджа Мелони. "Защото бъдещето на Европа зависи от нейната способност да посреща големите предизвикателства, сред които е и имиграцията", допълни тя.

Мелони упреква европейските партньори на Италия, че не проявяват солидарност към нейната страна, която според последни данни е приела на своя територия близо 130 000 мигранти от началото на годината.

Именно на остров Лампедуза през тази седмица пристигаха хиляди мигранти, което го поставя под огромен натиск.

Недоволни от този факт жители на острова посрещнаха Фон дер Лайен и Мелони днес на местното летище със заплахи, че ще блокират кортежа им.  "Писна ни островът да служи за трибуна на политическите представители, без техните визити да бъдат последвани от резултати", провикна се местен рибар към Мелони. "Правим всичко възможно", отвърна му Мелони и допълни, че "Както обикновено аз поемам лично отговорността".

Италианският Червен кръст, който управлява горещата миграционна точка - тоест центъра за прием на мигранти - на остров Лампедуза, заяви днес, че там се намират все още 1500 мигранти при капацитет за прием от 400 души. Останалите бяха прехвърлени на остров Сицилия и на континентална Италия.

Големи кораби на неправителствени организации, като например "Гео Баренц" на "Лекари без граници", спасил близо 500 мигранти в рамките на 11 операции, обикновено са насочвани от италианските власти към по-големите италиански пристанища.

Но десетки малки плавателни съдове продължават да прекосяват Средиземно море и да пристигат директно на Лампедуза, където системата за управление на мигрантите се задъхва.

В началото на миналата седмица около 8500 души, което е повече от цялото население на Лампедуза, пристигнаха с 199 лодки на острова, според данни на миграционната агенция към ООН. Тази миграционна криза от три дни е предмет на интензивна дипломатическа активност.

Министрите на вътрешните работи на Франция, Италия и Германия разговаряха най-малко два пъти през седмицата. Френският вътрешен министър Жерал Дарманен ще посети Италия в идните дни. За това се договориха вчера в телефонен разговор Мелони и френския президент Еманюел Макрон. В него двамата лидери са обещали и да задълбочат сътрудничеството на европейско ниво по миграционния въпрос.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък заяви днес, че управлението на миграцията ще бъде в дневния ред  на две срещи на върха, предвидени през октомври.  Дипломат номер едно на Италия Антонио Таяни изказа от своя страна намерението си да наложи миграционния въпрос в дневния ред на Общото събрание на ООН идната седмица в Ню Йорк.

Вчера имаше и видеоконференция между вътрешните министри на Италия, Франция и Германия, с представители на испанското председателство на Съвета на ЕС и с европейската комисарка по вътрешните дела Илва Йохансон. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK