Радев: Националното единение и любов към Родината започват от ученическия чин

Снимка: Президентство

Държавният глава участва в тържественото връчване на наградите „Учител на годината“

Високоблагородната и жизненоважна обществена мисия на българските учители е да поставя началото, здравите темели, върху които се гради обществото ни. От делото и труда на българските учители започва България. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото връчване в София на наградите на 27-ия Национален конкурс „Учител на годината“, организиран от Синдиката на българските учители, съобщават от прессекретариата на президента.

Националното единение започва от ученическия чин и от възпитанието на децата от най-ранна възраст в любов, уважение и лоялност към Родината, посочи държавният глава в приветствието си. По думите на президента младите хора в България могат да растат като достойни и отговорни граждани, отворени към Европа и света, само когато познават своята история, род и Родина. „Дали ще бъдат запленени от мощта на точните науки и красотата на литературата и изкуството, дали в тях ще се разпали жаждата за знание и творчество, която да ги следва през целия живот, дали всяко българско дете ще може да развие своя талант – отговорът на всички тези въпроси зависи от учителите“, подчерта Румен Радев. Държавният глава заяви, че е горд с „високо подготвените учители и компетентни педагози, които са влюбени в своята професия и в България, които следят пулса на времето и могат да достигат и до съзнанието, и до сърцето на своите ученици“.

Българските учители не абдикираха от своята високоотговорна обществена мисия и съхраниха прав гръбнака на българското учителство, въпреки тежките времена на унизително заплащане в недалечното минало и срив на престижа на професията, напомни президентът. В последните години управляващите най-после започнаха да поправят тази груба грешка, но има още много да се направи за повишаване на заплащането, подобряване на условията на труд и осигуряване на възможности за личностно усъвършенстване и развитие на учителите, посочи още държавният глава.

Президентът Радев поздрави младите учители за избора, който са направили в професионалния си път и че могат да бъдат горди, че са в челните редици на изграждането на модерна европейска България. По време на тържественото събитие президентът Радев връчи наградите на отличените учители в направление „Природо-математическо“ и им пожела здраве, успехи и вдъхновение в тяхната отговорна обществена мисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//