5G покритие на цялата автомагистрала „Струма“ се изгражда по европейски проект

Снимка: МТС

Районът обхваща 450 км магистрали на територията на България и Гърция, както и пункта Кулата-Промахон.

Изграждането на 5G покритие по магистралите, които свързват  България и Гърция, е важно както за мобилността, така и за подобряване на цифровите услуги за малките общини, разположени по този коридор. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков на демонстрацията на първата фаза от трансграничния проект 5G SEAGUL.

Международният консорциум между A1 България, гръцкия COSMOTE и WINGS ICT Solutions работи за изграждане на непрекъснато 5G покритие по коридора „Ориент/Източно-средиземноморски“, който е част от Общоевропейската транспортна мрежа. Проектът е съфинансиран 50 % от Механизма за свързване на Европа 2 - цифрова част, а Министерството на транспорта и съобщенията е координатор по програмата и оказва активна подкрепа на кандидатите.

„Министерството на транспорта и съобщенията приветства ползите, които изпълнението на проекта ще донесе в 173-километровия български пътен участък. Услугите, които ще бъдат достъпни са непрекъснати гласови и видео повиквания, автономно шофиране, споделяне на данни за актуалната пътническа обстановка в реално време, информация за трафика, подобряване на транспортна безопасност, и не на последно място удобство.

Качествената 5G свързаност има потенциала да подобри цифровите услуги, като играе ключова роля за дългосрочното икономическо развитие и социалното сближаване на регионите“, каза по време на събитието заместник-министър Недялков.

Целта на 5G SEAGUL е поддържане на услугите за свързана и автоматизирана мобилност. Районът обхваща 450 км магистрали на територията на България и Гърция, както и пункта Кулата-Промахон, съобщават от транспортното министерство.

На демонстрацията на първите резултати присъстваха и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров, представители на Европейската комисия и изпълнителите на проекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//