Служебният кабинетът е гласувал без особено мнение за частната болница "Мама и аз"

Снимка: БГНЕС

Това става ясно от стенограмата на заседанието

Публикуваха стенограмата от заседанието на 30 април, когато беше прието разрешението за строеж на частната детска болница "Мама и аз". Тя е публикувана на сайта на Министерския съвет, съобщава news.bg.

Заседанието е открито от служебния премиер Димитър Главчев. Точка 2 от дневния ред на МС е проектът за болницата. След като здравният министър Галя Кондева излага проекта за решението за "Мама и аз", той е приет без никакви съображения.

Припомняме, че на 30 април кабинетът "Главчев" прие решение за строеж на частна "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" в София с инвеститор "Търговска лига - Глобален аптечен център" АД. Въпреки името на болницата, се предвиждаше в нея да има 40 легла в педиатричното отделение.

След приемането на решението президентът Румен Радев призова правителството да преосмисли взетото решение, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

От ПП-ДБ, ДПС и фондация "Даяна" също се обявиха против строежа на частната детска болница, понеже по този начин държавата абдикира от строежа на национална детска болница.

От Общественият съвет за създаване на национална детска болница настояха служебното правителство да даде незабавно обяснение за решението си. Общественият съвет настоява, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи многопрофилни детски болници. Това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка.

На 1 май Главчев обяви, че отменя решението за строежа на "Мама и аз", като обаче в съобщението от пресцентъра на МС се казваше, че "от хората, които са внесли решението за разглеждане от Министерския съвет, ще бъде потърсена отговорност" и че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес (1 май - бел.ред.) от министъра на здравеопазването Галя Кондева, Главчев ще предложи на президента Румен Радев тя да бъде освободена от поста си.

От съобщението на МС не си личи обаче премиерът Димитър Главчев да е присъствал на заседанието, да е упражнил контрол над съгласувателната процедура по дневния ред на заседанието, нито пък да се е провел дебат или дискусия по взимането на решение.

Инвеститорът - "Търговска лига" - също излезе с позиция на 1 май, като заяви, че се отказва от проекта и сменя името на болницата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//