Работодателите вече плащат само първите два дни от болничния за временна неработоспособност

Снимка: БГНЕС

Увеличават се възрастта и стажът за пенсиониране

От социалното министерство напомнят, че от началото на тази година работодателите вече плащат само първите два дни от болничния за временна неработоспособност в размер на 70 процента от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, през който работникът се е разболял. От третия ден на боледуването Националният осигурителен институт изплаща обезщетение от 89 на сто от среднодневния осигурителен доход на работника за последните 18 календарни месеца.

Минималното дневно обезщетение за безработица не се променя и се запазва на 18 лева, но максималното дневно се увеличава от 85,71 лева на 107,14 лева. Минималният осигурителен доход се повишава от 780 лева на 933 лева. Това е размерът на минималната заплата, включително важи за самоосигурвяващите се и земеделските стопани.

Увеличен е максималният осигурителен доход от 3400 на 3750 лева.

От социалното министерство напомнят, че от тази година се увеличават и изискваната възраст и стаж за пенсиониране. За мъжете се изискват 64 години и 7 месеца и изработени 39 години и 6 месеца стаж. Съответно за жените трябват 62 години и 2 месеца възраст, и стаж от 36 години и 6 месеца.

Запазва се и ранното пенсиониране. При изпълнен изискван стаж всеки може да се пенсионира до една година по-рано от изискваната възраст, като за всеки недостигащ месец пенсията се намалява пожизнено с 0,4 процента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK