Работодателите искат отпадане квотите за работници от трети страни

Снимка: БГНЕС

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъдиха Проект на промяна на Закона за трудовата миграцията и трудовата мобилност.

С предложените промени се цели до 23 май 2018 г България да въведе в законодателството Директива на ЕС 2016/801 на ЕП относно условията на влизане и пребиваване на граждани на трети държави с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен.

В хода на обсъждането Васил Велев от АИКБ направи предложения за подобряване на режима заради неблагоприятните демографски тенденции.

В сега действащия закон има ограничения от 10% на граждани от трета страна. За микропредприятията това на практика прави забрана, отбеляза той.

"Трябва това да отпадне или работниците от трети страни да станат 1/3", добави Велев.

Димитър Бранков от БСК предложи 20% ограничения за граждани на трети страни.

Те предлагат в края на годината да бъде направено оценка на действието на Закона.

От КРИБ заявиха, че 10% наистина не е възможно за микропредприятията.

От КТ "Подкрепа" са против добавката в Закона социалните партньори да се допитват до министерството, когато се надвишават разрешените работници от трети страни.

"Това, което не срещна подкрепа, е една промяна, свързана с процедурата на издаване на разрешение на министъра на труда и социалната политика в случаите когато с предлагането на наемането на гражданите на трети държави, тяхната квота надхвърля 10% от персонала. Предложението е тази норма да не е императивна, а да се съгласува, с оглед нарастващите процедури и становища, искани от всички страни.", заяви след заседанието социалният министър Бисер Петков.

От КТ Подкрепа не подкрепят законопроекта, заради добавката за съгласуване на квотата от 10%.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK