Цоков: Учебниците ще станат незадължителни след време

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви министърът на образованието и науката Галин Цоков

Ролята на учебниците ще стане по-различна в следващите години. Те могат да станат незадължителни в даден момент и да се премине към дигитални раници.

Това обяви министърът на образованието и науката Галин Цоков пред БНТ.

Учебникът е помощник на ученика и на учителя, въпреки това може да остане незадължителен. Амбицията е в следващите години платформата на дигиталните раници да се разшири.

Учебните програми са отворени за обществено обсъждане. В тях са предвидени отпадане на материал и в малки части преструктуриране, посочи Цоков и допълни, че целта на промените е да доведат до отпадане на излишната фактологичност.

Това че отпадат определени части, не означава, че се опростява учебното съдържание, увери просветният министър. И обясни- това е с цел по-лесно усвояване. Въведени са нови понятия и термини.

По думите му ще се направи всичко възможно да не бъдат местени автори от един клас в друг, за да не се налага да бъдат издавани нови учебници.

Галин Цоков поясни и за новата идея да има втора дата за Националното външно оценяване на учениците от 7 клас. Мярката ще се прилага само при невъзможност явяване на детето на изпит в случаи на болнично лечение, смърт в семейството и други. Обявяването на втора дата ще става със заповед на министъра, като тя няма да бъде обявена предварително, а само ако е необходимо. Втора дата не означава да имаш избор, допълни министърът на образованието.

До няколко месеца по план ще стане факт рамка за качество на образованието, което обаче е свързано с промени в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО). Ще проследим учителя, ученика, училището и каква е стойността на качеството на образование, а финансирането на училището ще бъде обвързано с това, посочи Цоков.

Той коментира и увеличените заплати на учителите, като увери, че в Бюджет 2024 г. ще бъде повишено възнаграждението и на непедагогическите служители в училищата. То се предвижда да бъде 150% от минималната работна заплата.

По отношение на заплатите във висшите учебни заведения се обмисля допълнително заплащане, обвързано с увеличение на минималната заплата на асистентите, която да бъде с 50 лв. повече от минималната учителска заплата.

Предвижда се и въвеждането на програми за социално и емоционално обучение на учениците, което да намали агресията. Още през следващата година, добави Галин Цоков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK