По случая "Пандора": КПКОНПИ изпрати запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти

Снимка: КПКОМПИ

Отправено е официално запитване до Международния консорциум

След публикацията в сайта bird.bg „Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки“ Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е предприела следните действия:

Отправено е официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването „Досиетата Пандора“, като и за свързани с тях юридически лица /търговски дружества/.

Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси /встъпителни, ежегодни и финални/, подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти.

Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен /мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни/.

При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“.

Пресцентърът на КПКОНПИ ще предоставя редовно относимата информация за хода на извършваните проверки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK