Нинова: БСП е единствената, която устоя да не скочи в прегръдката на Борисов

Снимка: БСП

Корнелия Нинова направи отчет за работата на парламентарната група

„Парламентарната група на „БСП за България“ внесе 19 закона в 49-ото Народно събрание. Направи между първо и второ четене на закони на други парламентарни групи 180 различни предложения. Внесохме 27 проекти на решения, от които 3 са за искане на вот на недоверие. Направихме 39 декларации от трибуната на парламента. Зададохме 384 питания и въпроси към различни министри за различни политики. Предизвикахме 18 изслушвания на министри в зала и сме заставали пред медиите на брифинги и пресконференции над 75 пъти.“

Това отчете лидерът на БСП Корнелия Нинова за работата на ПГ на „БСП за България“ през 49-ото Народно събрание.

„Това е сухата статистика за нашата работа, зад която обаче се крие много труд и усилия. Искам да благодаря на цялата парламентарна група за това, което направихме през тези 9 месеца и мога да го обобщя в 4 теми, които са традиционно изконни за БСП и в този смисъл не изневерихме на хората, които ни изпратиха в парламента“, заяви тя пред медии в Народното събрание.

- Доходи, бедност и неравенства:

„БСП е партията, която доведе до увеличение на минималната работна заплата до 50% от средната“, припомни Нинова и даде още примери:

„Внесохме закон за доходите за физическите лица, с който искаме да помогнем на младите хора до 26 години да не плащат данък върху заплатите си.

Внесохме предложение тези, които получават заплата до прага на бедност да не плащат данъци.

Обезщетението за дете, което се отглежда до 2-годишна възраст, да бъде равно на минималната работна заплата.

За възрастните, преизчисляване на пенсиите с нов коефициент от 1,35%.

Увеличението на заплатите на военните е и част от приноса на БСП.

Отлагането на либерализацията на пазара на ток е наша гордост, защото така помогнахме на милиони семейства да не им се увеличават сметките за ток.“

- Права на работници, служители и самонаети лица:

Лидерът на БСП отчете приетия Закон за МВР, в който се защитават трудови и синдикални права, заплащане на нощен труд, заплащане на обезщетение за трудова злополука и увеличаване на заплатите в сектора.

Нинова се позова и на промени в Закона за енергетиката, в който се урежда работното време на работници в ПАВЕЦ, както и на редица други закони, касаещи трудови и синдикални права на работници и служители.

- Борба с корупцията и монополите

„Голямата ни битка бе по Закона за колективните искове в защита на хората от злоупотребите на мобилните оператори“, посочи Корнелия Нинова.

Тя отчете още няколко сигнала до КОНПИ и до главния прокурор за корупционни схеми и практики.

- Реакция на актуални обществени и политически проблеми

„Тук са най-вече промените в Наказателния кодекс, които БСП внесе и бяха доведени до успешен завършек в парламента, а именно актуалната тема за каналджийството и мигрантите. Ние внесохме предложението да се увеличат наказанията, да се отнема имуществото на каналджиите и да няма условни присъди“, каза Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че по предложение на парламентарната група на „БСП за България“ в НК са се приели още увеличаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, включително за отнемане на МПС, както и увеличаване на наказанията за детска порнография.

„През цялото време на 49-ия парламента БСП, първо, не влязохме в сглобки. Второ, не влязохме в договорки за постове, за регулатори, за министерства, въпреки че сме имали оферти за това. Останахме твърди и последователни в политиките и в линията си в последните десетина години – борба със задкулисието и паралелната държава, които в този парламент се върнаха, легализираха, изпраха и узакониха. През промените в Конституцията и в редица закони се върнаха корупцията и задкулисието и както каза Кирил Петков, вече седи на първия ред. Ние оставаме категорична алтернатива на това“, обобщи Нинова.

По думите ѝ със своята работа, парламентарната група е защитила социалната програма и социалното лице на партията с битката си за правата на трудещите се, за увеличаването на доходите и борбата с бедността и неравенствата.

„Ще останем в тази линия на поведение и в следващия парламент, защото смятаме, че това са големите проблеми на България. Много пъти сте ни чували да казваме, че кражбите и корупцията по времето на Борисов отнемат 10 млрд. лв. на България. Сега, след последните 9 месеца, сигурно са повече. Ако се преборим за тези пари и поне част от тях се върнат там, където им е мястото, ще има пари за всичко. За нас най-важното е икономиката и индустрията, за да осигурява доходи и те да отиват за истински промени в образованието, здравеопазването, социалната сфера и борбата с демографската катастрофа“, категорична бе Корнелия Нинова.

„Нашият изконен опонент беше, е и си остава паралелната държава и задкулисието, чиято еманация, създател, поддръжник и развиващ във всякаква роля е ГЕРБ и Бойко Борисов, независимо дали се съчетава с ДПС, дали с ПП-ДБ, „Патриоти“, „Реформаторски блок“ и така нататък. Заявявам с факти – единствената партия сме, която през тези години устоя да не скочи в прегръдката на Борисов. Бяхме, сме и оставаме най-големият враг на задкулисието и паралелната държава, чието лице е Бойко Борисов. Търсим доверието на хората, за да се справим с този проблем“, подчерта лидерът на БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//